Hlavní obsah

Policisté, kteří přidusili zadrženého, jenž pak zemřel, stanuli u soudu

Právo, Rudolf Voleman
Sokolov

Z usmrcení z nedbalosti se v pondělí u sokolovského okresního soudu začali zpovídat obžalovaní policisté Pavel Herink a Ladislav Novák. Státní zástupkyně Ivana Kondrová jim klade za vinu, že v květnu předloňského roku nepřiměřeným použitím teleskopických obušků přidusili v Kynšperku nad Ohří Ludovíta Kašpara, který dva dny nato na ARO v nemocnici v Sokolově kvůli vzniklému otoku mozku zemřel.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Obžalovaní policisté Daniel Herink (uprostřed) a Ladislav Novák (vpravo) se svým obhájcem u sokolovského soudu.

Článek

„Při zásahu nedbali, aby byl zákrok přiměřený,“ uvedla státní zástupkyně, podle které byl Kašpar již spoutaný, ležel na zemi a nekladl odpor, když mu oba policisté tlačili obušky do hrudníku tak, že nemohl dýchat. Zmocněnkyně poškozené družky a pozůstalých požádala navíc u soudu o náhradu škody ve výši jednoho miliónu korun pro obě poškozené strany.

I když se nám jej podařilo později zpacifikovat na zemi a nasadit mu pouta, stále okolo sebe kopal.
obžalovaný policista

Obžalovaní se bránili u soudu tím, že se Kašpar obrovskou silou bránil, jevil se jako opilý či pod vlivem návykových drog a vyhrožoval jim zabitím nožem. „Když jsme jej vyzvali, aby se podrobil dechové zkoušce, zaujal bojový postoj, nakročoval na nás, křičel zmatené věty o Ježíši a Alláhovi, klekal si a mával proti nám rukama,“ popisoval Herink. „Vyhrožoval, že má nůž a že nás zabije,“ uvedl Novák. Proto mu stříkl do obličeje dvě dávky slzotvorného prostředku, které ale na Kašpara prý nikterak nepůsobily.

„Proto jsme použili další donucovací prostředky, tedy hmaty a chvaty,“ uvedl Herink, podle kterého na Kašpara ale žádná bolest nepůsobila a stále se aktivně bránil. „I když se nám jej podařilo později zpacifikovat na zemi a nasadit mu pouta, stále okolo sebe kopal a snažil se zvednout ze země,“ vysvětloval Herink. „Točil se s námi jako medvěd,“ uvedl Novák, proč jej přitlačili k zemi pomocí zaklíněných teleskopických obušků mezi tělo a lokty, které měly tlačit muže do hrudníku.

Když přijel lékař rychlé záchranné služby, kterého policisté přivolali, Kašpar nedýchal. Z výpovědí vyplynulo, že probrat se jej podařilo až asi po dvaceti minutách.

Jako svědci předstoupili k soudu dva policisté, kteří měli na starosti výcvik svých kolegů. Oba shodně uvedli, že obušky použili zakročující policisté oprávněně. Přitom ale připustili, že způsob, jakým policisté obušky použili, jim nikdy nepředváděli.

Svědek přišel opilý 

Další svědek přišel k soudu opilý, takže poté, co mu přivolaní policisté naměřili v dechu 2,42 promile alkoholu, jej nechal soudce Milan Tomeš vyvést.

Soud se tak musel spokojit prozatím s výpovědí jeho kamaráda, který byl rovněž předvolán jako svědek. Sám ale přiznal, že si toho příliš nepamatuje, protože byl tehdy pod vlivem alkoholu. Policii přivolali na místo ale právě oni, protože měli pocit, že Kašpar napadá ženu.

Ta byla rovněž předvolána jako svědkyně, ale pouze popsala, že jí Kašpar sprostě nadával, když okolo něj procházela a venčila psa. Agresivitu Kašpara si vysvětlovala tím, že na něj štěkal její pes. Další kolo líčení je naplánováno na příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám