Hlavní obsah

Děti v mateřince v Prostějově vítala ráno opilá učitelka

Právo, jr
Prostějov

Okamžitou výpovědí skončila svou kariéru učitelky v mateřské škole při Základní škole Jana Železného v Prostějově padesátiletá žena, která v pátek přišla do práce opilá. Rodiče si jejího stavu všimli, když děti do školky přiváděli.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Bylo to krátce po sedmé hodině ráno, když mi rodiče zavolali, že učitelka se chová divně, že je opilá nebo pod vlivem nějaké omamné látky,“ popsal vedoucí školského odboru Magistrátu města Prostějova František Říha.

„Musel jsem jednat okamžitě. Spojil jsem se s ředitelem školy, který hned jel na místo a u učitelky provedl dechovou zkoušku, která alkohol potvrdila,“ řekl Říha. Doplnil, že vedoucí pracovníci škol jsou vybaveni potřebnými přístroji a mají pravomoc při podezření na požití alkoholu zkoušku vyžadovat.

Ojedinělý případ

„Nevím přesně, jakou hodnotu přístroj naměřil. Ředitel školy ale okamžitě na místě věc řešil výpovědí,“ uvedl František Říha. „Je to naprosto ojedinělý případ. Nedalo se postupovat jinak. Ani argument, že učitelka pracuje s dětmi dlouhodobě úspěšně, by nemohl obstát. Toto si nemůžeme dovolit, pracujeme s dětmi, musíme garantovat jejich bezpečí, které by osobou pod vlivem alkoholu bylo ohroženo,“ sdělil Říha.

„Ředitel školy jednal tak, jak mu to zákon umožňuje. Díky rychlé reakci již pak učitelka s dětmi do styku vůbec nepřišla,“ doplnila náměstkyně primátora Prostějova Ivana Hemerková (ODS).

Případ opilého pedagoga v Prostějově za poslední léta nepamatují. Zato je ještě v paměti případ, kdy si do jiné prostějovské školy dvě spolužačky donesly slivovici, kterou tam o přestávce popíjely.

Reklama

Výběr článků

Načítám