Hlavní obsah

Osmiletá dívka narazila na sjezdovce do rolby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železná Ruda
Aktualizováno

Na železnorudské sjezdovce Samoty se při lyžování v pondělí dopoledne zranila osmiletá dívka. Narazila do stojící rolby a přitom si vážně poranila nohu. Dívku převezl vrtulník do plzeňské nemocnice. O případu informoval náčelník šumavské horské služby Michal Janďura.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčí fakultní nemocnice Gabriely Levorové se ukázalo, že zranění dítěte není nakonec tak vážné. "Její zdravotní stav je dobrý, několik dní ještě zůstane v nemocnici," doplnila.

Oznámení o nehodě dostali záchranáři v 9:30 od dispečinku zdravotnické záchranné služby jako podezření na otevřenou zlomeninu nohy.

"Vyrazili jsme s terénním autem ve dvou a na místě zjistili, že u děvčátka jsou už pracovníci Informační a strážní služby Národního parku Šumava. Malá lyžařka měla pod pravým kolenem velkou tržnou ránu, takže jsme ji ihned ošetřili, nasadili vakuovou dlahu a umístili ji do vakuové matrace, aby neprochladla," popsal zasahující člen horské služby Martin Kocum.

Dívku odvezl vrtulník 

Po chvíli přímo na sjezdovku přiletěl pro dítě záchranářský vrtulník. Posádka ale zjistila, že tam dítě nemůže naložit, takže jen vysadila lékaře a odletěla na příhodnější místo. Záchranáři pak dívku i s lékařem naložili do auta a odvezli k vrtulníku. Ten ji pak transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice v Plzni.

"Ve vyšších polohách je mlha, napadlo trochu sněhu, ale přes den se podmínky kvůli panujícímu počasí mění. Na sjezdovkách je proto sníh čím dál tím více rozbředlý a jízda není zcela ideální," varoval Janďura.

Zdůraznil, že důležitá je zvýšená opatrnost a dodržování desatera pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích.

Reklama

Výběr článků

Načítám