Hlavní obsah

Z Německa přijelo do Karlových Varů demonstrovat přes sto radikálů

Právo, rap, vor
Aktualizováno

Zhruba sto padesát radikálů z Česka, ale hlavně z Německa, přijelo v sobotu večer do Karlových Varů demonstrovat. Akce měla podle organizátorů uctít oběti bombardování Drážďan a dalších evropských měst spojenci na konci II. světové války.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Němečtí účastníci demonstrace si přinesli transparent, na kterém odsoudili bombardování Drážďan na konci II. světové války.

Článek

Podle asi padesátky protestujících antifašistů ale šlo radikálům hlavně o dezinterpretaci dějin. Ačkoliv shromáždění u karlovarské hlavní pošty ohlásil a svolal místní občan, přijelo přes sto radikálů ze sousedního Německa. Místních přišlo asi jen čtyřicet. Ze Saského Marktredwitz byly ke karlovarské Tržnici vypraveny tři autobusy. Němci si s sebou přivezli prapory, bubny a louče.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Cestu k Mlýnské kolonádě se jim snažil vlastním tělem překazit opoziční karlovarský zastupitel Jiří Kotek (Alternativa), ale neuspěl, protože radikálové jej obešli. Policie nevyhodnotila, že by nápisy a symboly na oblečení demonstrujících byly v rozporu se zákony.

Zapálili louče

Zhruba padesát lidí z řad antifašistů proti demonstraci protestovalo pískotem a skandováním hesel, například „Nacisté domů“ v angličtině a v němčině. Policie skupinu od radikálů oddělila, aby nemohlo dojít ke střetům.

Na prostranství před lázeňským hotelem Thermal radikálové zapálili louče. Antifašisty policisté zastavili na začátku Mlýnské kolonády, takže pískot nebyl při projevech radikálů téměř slyšet. Po půl šesté se radikálové odebrali zpět k hlavní poště, kde po šesté hodině akci rozpustili. Němečtí účastníci u Tržnice nastoupili do objednaných autobusů a odjeli zpět do Německa.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarský opoziční zastupitel Jiří Kotek se pokusil demonstranty zastavit.

Podle společnosti Antifa se informace o pochodu poprvé objevily na internetových stránkách nové politické strany v Německu nazvané Der Dritte Weg, tedy Třetí cesta. Demonstrace se uskutečnila na západě Čech pod názvem Ein Licht für Dresden, tedy Světlo pro Drážďany, a měla připomenout 69. výročí bombardování tohoto druhého největšího saského města spojeneckým letectvem na konci II. světové války.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Němečtí demonstranti na prostranství před hotelem Thermal v Karlových Varech.

Němečtí neonacisté se totiž snaží řadu let dezinterpretovat jako Bombenholocaust oprávněnost tehdejšího leteckého zásahu, při kterém kromě nacistů a kolaborantů zemřely desítky tisíc civilního obyvatelstva a byl zničen historický střed města. Dosud tyto demonstrace neonacistů probíhaly pravidelně přímo v Drážďanech, ale postupně ztrácely na síle kvůli blokádám antifašistů, jejichž počet v posledních letech několikanásobně přesáhl počet pochodujících neonacistů.

Radikálové v Příbrami

V sobotu se na 50 radikálů sešlo také na demonstraci v Příbrami. Během půlhodinových projevů na tamním náměstí T. G. Masaryka se organizátoři vymezili především vůči vládní politice a podpoře různých menšin. Nelíbí se jim ani nová ombudsmanka Anna Šabatova kvůli tomu, že se zastává Romů. Organizátoři demonstrace projevili rozhoření nad tím, že stát finančně podporuje desítky romských organizací, ale nedovolí registraci jejich nacionalistického sdružení.

Před 15. hodinou byla poklidná demonstrace ukončena a dav v doprovodu policistů odešel do restaurací. Desítky policistů, strážníků městské policie a zásahové jednotky dál monitorují pohyb radikálů, pomáhá jim i vrtulník. „Jsme připraveni zabránit jim v kontaktu s lidmi z ubytovny,“ dodala policejní mluvčí Monika Schindlová.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Organizátoři demonstrace se vymezili především vůči vládní politice a podpoře různých menšin.

V uplynulých týdnech se terčem kritiky příbramských obyvatel staly ubytovny sociálně slabých, které stojí naproti příbramské nemocnici ZÚNZ, v souvislosti s několika přepadeními starších žen. Policie ale souvislost vyloučila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám