Hlavní obsah

Policejní zátah v luxusním zlatnictví Cartier byl kvůli šperkům pro Nagyovou

Právo, Jakub Troníček

Záhada policejního zátahu v luxusním pražském zlatnictví Cartier se vyjasňuje. Bylo to kvůli drahým šperkům, které detektivové našli u bývalé šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Foto: Reuters

Jana Nečasová, dříve Nagyová

Článek

Podle zjištění Práva šlo o luxusní šperky za milióny korun. A právě pro doklady o jejich pořízení si do zlatnictví přišli.

Do exkluzívního obchodu v Pařížské ulici v centru Prahy je dovedl velmi drahý náhrdelník, který z něj podle certifikátu pocházel. Nečasová měla u sebe šperky, na které si nemohla podle všeho legálně vydělat, a policii tak zajímají nejen jejich ceny, ale také stopy po případných dalších nákupech.

Souvislost středeční šťáry v butiku s nálezem množství drahých šperků u Nečasové potvrdil Právu zdroj blízký vyšetřování. Přesnou hodnotu nalezených šperků zatím podle něj policie nezná. „Ještě to není oceněné,“ řekl zdroj s tím, že půjde řádově o milióny korun.

Odnesli si účty

Celou kauzu dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství, jeho šéf Ivo Ištván ale nechtěl zjištění Práva komentovat. „Je to v šetření a jakékoliv naše vyjádření by bylo předčasné,“ konstatoval Ištván.

Podle informací Práva si policie z obchodu Cartier odnesla kompletní účetní doklady. Právě ty by měly obsahovat detailní stopy po každé koupi. Zlatnictví Cartier ale s Rittigem nemá podle všeho nic společného.

Bez zajímavosti není, že policie také podle zdroje Práva našla u někdejšího šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula účtenky od nejrůznějších luxusních šperků nebo kabelek za statisíce. Poul u výslechu vypověděl, že ho pro zboží posílala Nečasová. Právu se včera Poula nepodařilo kontaktovat.

Milenka jako spojka

Kde přesně šperky policie u Nečasové nalezla a v jakém množství, zůstává přitom nejasné. Její advokát Eduard Bruna včera nebral telefon, už dříve ale v rozhovoru pro Právo uvedl, že detektivové při jejím zatýkáním nechali její osobní šperky doma bez povšimnutí.

Takzvaná kauza Nagyová úzce souvisí s vyšetřováním dnes už obviněného lobbisty Ivo Rittiga.

Z Pařížské se stáhl

Ten až do loňska ovládal značnou část butiků s luxusním zbožím v Pařížské ulici prostřednictvím firmy Prospekta Moda.

Na začátku loňského roku společnost i s franšízami na prodej luxusního zboží koupila podnikatelka a manželka miliardáře Zdeňka Bakaly Michaela Maláčová.

Policie také podle informací Práva zjišťuje, zda u Rittiga neměla Nečasová na luxusní zboží tzv. otevřený účet. Někdejší šéfka sekretariátu předsedy vlády tehdy fungovala jako spojka premiéra a kontroverzního lobbisty.

Sám Nečas například připustil, že ji k Rittigovi, proslulému velmi dobrými informacemi z politického zákulisí a také z bezpečnostních složek, vysílal na výzvědy.

Obviněna kvůli trafikám i zneužití tajné služby

Nečasová je obviněna z toho, že svého dnes už manžela naváděla ke korumpování neposlušných poslanců ODS.

A také z toho, že neoprávněně úkolovala šéfy vojenské tajné služby, aby zajistili nezákonné sledování tehdejší premiérovy manželky Radky. Nečas i jeho současná žena to popírají.

Reklama

Výběr článků

Načítám