Hlavní obsah

Šéfovi brněnských strážníků soud potvrdil podmínku, ve funkci by měl skončit

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Stojí v čele strážců zákona v Brně, ale v jeho trestním rejstříku od čtvrtka září pravomocný podmíněný trest. Řeč je o šéfovi městské policie jihomoravské metropole Jaroslavu Přikrylovi. Odvolací krajský soud mu totiž potvrdil trest 15 měsíců vězení s odkladem na tři roky a zákaz výkonu funkce strážníka za to, že neoprávněně lustroval lidi v systému městské policie. Přikryl by měl nyní ve své funkci skončit.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jaroslav Přikryl (vpravo) čeká na verdikt soudu se svým advokátem.

Článek

I brněnský primátor Roman Onderka se již dříve nechal slyšet, že v případě pravomocného verdiktu Přikryla dál nebude držet. Šéfa strážníků potrestal už na podzim místní městský soud, Přikryl i státní zástupkyně se ale proti trestu odvolali.

Mám praxi 33 let u policie. Jsem cílem policejní provokace, stíhají mě a prověřují moji bývalí podřízení.
odsouzený ředitel

Podle obžaloby Přikryl neoprávněně lustroval osoby v databázi, aby si obstaral důkazy pro paralelní trestní stíhání, kde je vinen z neoprávněného vyřizování pokut. Šéf strážníků ale tvrdil, že jen kontroloval činnost svých podřízených a hledal důkazy, aby upozornil na jejich trestnou činnost.

„Můj klient sledoval veřejný zájem. U svých podřízených si byl vědom nezákonného chování, a pokud by ho sám neoznámil, byl by stíhán. Místo toho, aby dostal pochvalu, ho státní zástupce začal stíhat,“ tvrdil před soudem Přikrylův advokát.

 Dva roky na pranýři

„Mám praxi 33 let u policie. Jsem cílem policejní provokace, stíhají mě a prověřují moji bývalí podřízení. Byl jsem v pasti, protože kdybych ty případy nepředložil státnímu zastupitelství, mohl bych být častován podezřením ze spáchání trestného činu. Obviněním se cítím velmi pohoršen – dva roky jsem na pranýři, kde mě vydírají média,“ hájil se Přikryl, který dříve působil i jako šéf republikové policie v Brně.

Senát v čele se Zdeňkem Lukovským však jeho argumenty nepřijal. „Využil svoje postavení v úmyslu získat neoprávněný prospěch. Soud prvního stupně dospěl ke správným závěrům,“ konstatoval Lukovský.

„Je mi z toho smutno, domoci se práva je u nás velmi složité,“ okomentoval verdikt Přikryl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám