Hlavní obsah

Bývalý policista Foltýn dostal za vydírání tři roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Jihlavský okresní soud ve středu poslal bývalého policistu Martina Foltýna na tři roky do vězení za vydírání. Další obžalovaný Roman Motičák dostal pět let nepodmíněně, Zdeněk Zapletal byl zproštěn viny. Stejné tresty uložil soud obžalovaným už loni v červenci. Krajský soud v Brně však vyhověl odvolání státního zástupce a případ vrátil do Jihlavy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Foltýn (vpravo) a Roman Motyčák u soudu

Článek

Státní zástupce Ivo Novák v pondělní závěrečné řeči navrhl pro Foltýna a Motičáka až osmileté nepodmíněné tresty, pro Zapletala 2,5 roku s podmíněným odkladem na tři až čtyři roky. Foltýnův obhájce Radek Ondruš žádal nejvýše tříletý trest. Obhájci dalších dvou obžalovaných chtěli pro své klienty zproštění obžaloby.

Podle obžaloby mučili veterináře

Trojice podle obžaloby od srpna do září 2011 vydírala čtyřiapadesátiletého veterináře z Velkého Beranova na Jihlavsku. Vydírání podle obžaloby provázelo nejdříve mučení, poté vyhrožování a nakonec i žhářský útok.

Organizátorem vydírání byl podle soudu devětatřicetiletý Motičák, který po podnikateli požadoval splátku fiktivního dluhu. Pětatřicetiletý Foltýn v případu figuruje jako hlavní vykonavatel vydírání.

Foltýn dříve působil v neoficiálním policejním Delta týmu, což byla skupina policistů, která se údajně vyznačovala bezdůvodnou agresivitou vůči cizincům a příslušníkům menšin.

Reklama

Výběr článků

Načítám