Hlavní obsah

Brněnská policie bije na poplach. Přibývá řidičů pod vlivem drog a alkoholu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Řidič viditelně dezorientovaný pod vlivem pervitinu. Na zadním sedadle přitom vezl tento policii již dobře známý třicátník vlastní dítě. O řidičák dávno přišel a zjevně mu ani nevadí, že přijde i o další auto nevalné ceny. Policie mu už totiž předtím zabavila dva takové vozy jako kauci poté, co se odmítl podrobit testu na drogy v těle. Tento případ ze třetího února však není v Brně ničím neobvyklým.

Policisté v Brně bojují s řidiči, kteří jsou pod vlivem omamných látekVideo: Policie ČR

 
Článek

Do pondělí 10. února zjistily hlídky od začátku roku ve městě pod Špilberkem již 65 zdrogovaných řidičů, loni to přitom bylo za stejné období o třicet méně.

„Takových případů s řidiči pod vlivem drog bohužel zaznamenáváme stále více. Tito lidé obvykle jezdí staršími vozy, zásadně odmítají testy na drogy a jsou si zřejmě již předem vědomi toho, že auto jim bude jako kauce zabaveno a přijdou o něj. Často jsou to už známí recidivisté, kterým vůbec nevadí, že už dávno přišli kvůli tomuto o řidičák a jezdí bez něj. Pokud jich jede ve voze víc, obvykle bývají pod vlivem drog všichni a podle diskusí mezi posádkou se někdy domníváme, že snad před jízdou losovali, kdo bude tentokrát řídit,“ popsal nedokonalost zákona v těchto případech šéf dopravky Roman Póč.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Roman Póč s přístroji, které v Brně už běžně vozí dopravní hlídky na zjištění drog či alkoholu u řidičů.

Uživatelé marihuany mívají například problémy s projížděním křižovatek na červenou. „Veřejnost se často mylně domnívá, že se jedná o úmyslnou riskantní jízdu. Skutečnost je jiná. U řady lidí se pod vlivem látky THC, která se do těla kouřením dostává, snižuje či úplně ruší schopnost rozeznávat červenou barvu,“ vysvětluje některé drogové zrádnosti Póč.

Taxikář jel téměř se třemi promile

Obdobně varující situace je i v počtech opilých řidičů. Od ledna jich hlídky objevily 118, zatímco loni za stejnou dobu jich bylo prakticky o polovinu méně (65). „Takový alarmující vzestup si zatím nedokážeme přesně vysvětlit. Jednou z možností u alkoholu je, že díky počasí, kdy není prakticky žádná zima, sedá za volanty mnohem více řidičů, kteří by jinak nechávali auta doma,“ domnívá se policista.

To se však jistě netýká profesionála – řidiče taxíku, kterého v půl desáté večer zastavili po dost zběsilé jízdě a naměřili mu v dechu 2,6 promile alkoholu.

„Přejížděl prý z nějaké oslavy narozenin kamaráda do centra města, ve voze měl dalšího člověka a přiznal, že před zastavením vypil lahev vodky. Na jeho jízdu upozornili ostatní řidiči, když taxikář například projížděl jednosměrky v protisměru,“ doplnil policista Pavel Šváb.

Muž se zřejmě může rozloučit se svojí profesí, protože i když někdy dostane řidičák zpět, bude mít pravděpodobně s obnovením licence značné problémy.

Policie chystá kvůli alarmujícím počtům takových řidičů rozsáhlá opatření, která se však budou vztahovat mnohem více i na chodce a také cyklisty, kterých je rovněž díky mírné zimě v ulicích mnohem více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám