Hlavní obsah

Úředníci z kauzy Opencard žádají zproštění obžaloby

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

„Cítím se nevinen ve smyslu obžaloby,“ zaznělo v úterý u Městského soudu v Praze celkem pětkrát, když soudce Alexander Sotolář vyzval bývalé úředníky pražského magistrátu obžalované v kauze Opencard k poslednímu slovu. Rozsudek vynese jeho senát 24. února. Poslední den hlavního líčení patřil závěrečným řečem obhájců i obžalovaných.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Zdeněk Jánský, Miroslav Čadský a Ladislav Kendík

Článek

Podle advokáta Ladislava Málka, který zastupuje Jiřího Chytila a Zdeňka Jánského nebylo za celou dobu prokázáno, že by jeho klienti porušili závazná pravidla hospodářského styku nebo povinnosti při správě cizího majetku, jak jim klade za vinu obžaloba.

A totéž na adresu svých klientů prohlásili i obhájci Ivana Seyčka, Miroslava Čadského a Ladislava Kendíka.

Argumenty advokátů se v závěrečných řečech opakovaly. Projekt Opencard podle nich neměl v době svého vzniku v polovině minulé dekády obdobu, a jeho průběh tak není s čím srovnávat. Navíc se zadání ze strany vedení magistrátu v průběhu let měnilo, takže v letech 2005-2006 nemohl nikdo tušit, jaká bude jeho podoba o osm let později.

Pokud jsem se snad dopustil nějakých pochybení, pak rozhodně ne schválně nebo v úmyslu někoho obohatit či zvýhodnit.
obžalovaný Seyček

„Byl to inovativní projekt, k němuž chybělo v roce 2006 jakékoli srovnání,“ prohlásil Málek. Úředníci tehdy podle něj pouze posuzovali, zda nabídková cena jediného účastníka výběrového řízení, společnosti Haguess, odpovídá požadavkům zadávací dokumentace, což se prý potvrdilo.

„Neměli důvod pro vyřazení této nabídky,“ uvedl Málek a zdůraznil, že závěr hodnotící komise, jejímiž byli obžalovaní členy, měl pro radu města pouze doporučující charakter. „Jejich stanovisko nebylo závazné,“ dodal Málek.

Mají zaplatit 70 miliónů 

„Pokud jsem se snad dopustil nějakých pochybení, pak rozhodně ne schválně nebo v úmyslu někoho obohatit či zvýhodnit,“ prohlásil Seyček, kterému obžaloba coby bývalému šéfovi IT odboru magistrátu, přisuzuje největší část viny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bývalý šéf odboru informatiky pražského magistrátu Ivan Seyček (vlevo) se svými obhájci.

Ve své funkci prý usiloval hlavně o to, aby kartové centrum bylo co nejdříve zprovozněno a začalo fungovat. „Nechci říct, že jsem udělal vše geniálně, ale necítím se vinen ani v jednom z bodů obžaloby,“ dodal Seyček.

Státní zástupkyně Dagmar Máchová navrhla v pondělí všem pěti obžalovaným podmíněné tresty a náhradu škody. Hlavnímu městu Praze by podle ní měli zaplatit přes 70 miliónů korun.

Sotolářův senát měl podle původního rozpisu nad kauzou Opencard zasednout i ve středu, nakonec však rozhodne až koncem února. Některé části spisu je třeba podle Sotoláře ještě důkladně přezkoumat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám