Hlavní obsah

Duchovní z Havlíčkova Brodu byl obviněn ze znásilnění a pohlavního zneužívání

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod
Aktualizováno

Ve vazbě skončil 52letý římskokatolický duchovní z farnosti v Havlíčkově Brodě. Čelí obvinění ze znásilnění, sexuálního nátlaku, pohlavního zneužití a zneužití dítěte k výrobě pornografie. Z farnosti Právu potvrdili, že se jich případ skutečně dotýká.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Závažný případ mravnostní kriminality, vyšetřovaný od začátku loňského prosince, vyvrcholil v pondělí 3. února v podvečer zadržením duchovního před jeho příležitostně užívaným pražským bytem.

„Prověřování odstartovalo oznámením od sedmatřicetileté ženy, která vypověděla, že na ni tento muž měl údajně od léta roku 2012 vyvíjet v bytě v Havlíčkově Brodě psychický nátlak. Žena kriminalistům dále uvedla, že koncem loňského roku útrapy vyvrcholily tím, že ji stejný muž ve čtyřech případech znásilnil,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Muže jsme usvědčili také z další mravnostní trestné činnosti, které se měl dopustit na teprve třináctileté dívce ze Svitavska,“ doplnil kriminalista David Spilka.

Případ je nezvykle závažný nejen z hlediska skutkových podstat všech spáchaných činů, ale také proto, že pachatel využil bezbrannosti a důvěry obětí, se kterými byl v pravidelném kontaktu jako duchovní.

Oba případy se měly stát ve stejném období.

Případ bude řešit také biskup 

Zadržení bylo provedeno po předchozím souhlasu havlíčkobrodského okresního státního zástupce. Ten také vyhověl podnětu vyšetřovatele a vypracoval návrh na vzetí obviněného do vazby, kam ho ve čtvrtek poslal soud. V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody v trvání až deset let.

Z havlíčkobrodské farnosti Právu potvrdili, že dotčený duchovní je člověkem z jejich řad, s omluvou však odmítli sdělit jakékoli další informace. „Bude to řešit pan biskup,“ uvedl mužský hlas na kontaktní lince farnosti.

Informaci o tom, že se orgány činné v trestním řízení zabývají podezřením, které by se mělo týkat duchovního ve služebním poměru ke královéhradecké diecézi, obdrželo biskupství pouze zprostředkovaně.

„Žádný státní orgán nás zatím nekontaktoval, nejsou nám známy podrobnosti. Přesto byla dotyčná osoba diecézním biskupem okamžitě postavena mimo službu až do konečného objasnění neviny, či viny. V současné době tedy nevykonává žádnou funkci v duchovní službě,“ uvedl biskupský sekretář Petr Suchomel.

Reklama

Výběr článků

Načítám