Hlavní obsah

Šéfa krajského soudu v Brně obžalovali kvůli justičnímu areálu

Brno

Státní zástupkyně obžalovala předsedu Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka. Měl se dopustit pochybení při výstavbě brněnského justičního areálu. Uvedla to v pátek Česká televize.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Komplex budov Justičního areálu

Článek

Policie začala Pořízka vyšetřovat předloni kvůli údajně nehospodárné stavbě, která si vyžádala téměř dvě miliardy korun. Pořízek jakékoliv provinění odmítá. Kvůli stíhání teoreticky může dočasně přijít o funkci soudce.

Justiční areál zahrnuje budovu, v níž sídlí Městský soud Brno a Okresní soud Brno-venkov. Jeho součástí je také druhý objekt, v němž působí brněnské městské státní zastupitelství společně se státním zastupitelstvím pro okres Brno-venkov.

Pořízek: Nebyly známy všechny údaje

V roce 2005 se předpokládalo, že stavba komplexu přijde na 805 miliónů korun, po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy korun. Tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady byly ale 1,938 miliardy korun. Tato částka zahrnuje stavbu budov i s jejich vybavením.

Pořízek v minulosti upozorňoval na to, že změna nákladů v projektu je komentována špatně. Podle něj sice vzrostly z původních 800 miliónů na téměř dvě miliardy, ale při stanovení prvotní částky nebyly známy všechny údaje z dokumentace, například napojení na dopravní infrastrukturu či na sítě.

V původním zadávacím řízení se také nepočítalo s tím, že se do nového areálu přestěhuje Okresní státní zastupitelství Brno-venkov. Pořízek je nyní stíhán podle dostupných informací pro pochybení spojená se stavbou budovy pro státní zástupce.

Finanční ředitelství Brno před časem rozhodlo, že v celém projektu nastalo pochybení, a Krajskému soudu Brno udělilo pokutu. Zjistilo sice pochybení, ale administrativní. Krajský soud by za ně měl vrátit do státního rozpočtu dvě miliardy korun, tedy v podstatě celou částku, která byla v projektu justičního areálu proinvestována. Komplex ale už stojí a slouží svým účelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám