Hlavní obsah

Policie rozbila gang, který legalizoval cizincům pobyt

• Aktualizováno

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi několik lidí podezřelých z korupce ohledně legalizace pobytu cizinců v Česku, potvrdil v pátek mluvčí útvaru Pavel Hanták. Detektivové zatýkali na několika místech České republiky.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Máme několik zadržených osob. Akce probíhá od středečního odpoledne," řekl. Další podrobnosti odmítl kvůli vyšetřování sdělit a dodal, že více informací policie zveřejní příští týden.

Podle České televize, která na případ upozornila, policie zadržela 20 lidí v Moravskoslezském a Středočeském kraji. Podezření se mají týkat padělaných dokladů o složení zkoušky z češtiny pro cizince.

Podle statistik patří Česko v Evropské unii k zemím, které cizincům dávají občanství nejméně často. Poměr počtu migrantů, kteří se českými občany stali, k celkovému počtu cizinců je v Česku vůbec nejnižší. Zatímco v EU připadá na tisícovku lidí ze zahraničí ročně v průměru 23 udělených občanství, v Česku jsou to jen čtyři.

Zástupci neziskových organizací tvrdí, že důvodem je přístup úřadů, ale i nezájem přistěhovalců. Situaci by mohla změnit novela cizineckého zákona, která od letoška upravila pravidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám