Hlavní obsah

Zlínský advokát skončí kvůli podvodům za 233 miliónů před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zlínský advokát Milan Holomek skončí před soudem kvůli sérii podvodů se škodou přes 233 miliónů korun. Státní zástupce Leo Foltýn totiž v pátek podal obžalobu ke Krajskému soudu ve Zlíně. Pětapadesátiletý Holomek byl již vyškrtnut z České advokátní komory. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu pět až deset let vězení. Stíhán je na svobodě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Holomek se podle policie dopouštěl podvodů od roku 2000 do roku 2011. Kriminalisté mu kladou za vinu 59 případů, kdy si obviněný údajně většinou sám půjčoval peníze, přijímal je do úschovy nebo nabízel zhodnocení jemu svěřených financí.

Půjčky nebo jiné závazky ale buď nesplácel vůbec, nebo jen částečně. Holomek už dříve obvinění z podvodu odmítl, podle něj jde o "obchodní záležitost". Kde peníze skončily, není dosud jasné.

Pomáhala mu žena

V některých podvodech podle Foltýna pomáhala Holomkovi i padesátiletá žena. Podle nepotvrzených informací by to měla být zlínská advokátka Bronislava Orbesová. Ta si údajně na svůj účet nechala posílat peníze od Holomkových klientů v době, kdy měl advokát sám obstavené účty, a poté mu je předávala.

Podle obžaloby se také dopustila podvodu, byť s nižší škodou než Holomek. V případě uznání viny ženě hrozí dva roky až osm let vězení.

Někdejší elitní advokát se dostal do problémů v únoru 2011, kdy na něj poškození klienti podali insolvenční návrh. Později se kauzou začala zabývat i policie, která Holomka stíhala v listopadu 2011 pro podvod se škodou 51 miliónů, jež narostla až na více než 233 miliónů korun.

Astronomické pohledávky 

Je to jen část toho, s čím se lidé, firmy, ale i úřady přihlásili do insolvenčního řízení, kde jsou pohledávky celkem za více než 426 miliónů korun.

Na Holomkův majetek byl prohlášen konkurz. Podle insolvenčního správce Petra Fišera obviněný nespolupracuje a téměř nekomunikuje.

V insolvenčním řízení se podařilo zpeněžit movité věci, jako jsou obrazy, nábytek a knihy. Dražba ale vynesla jen 130 tisíc korun. Za 4,75 miliónu korun už byl prodán advokátův byt a za 5,2 miliónu korun jeho rodinný dům ve Zlíně.

Zbývá ještě zpeněžit advokátovy pozemky, kde se však podle Fišera bude výtěžek pohybovat jen v tisících korun. Další řádově tisíce až statisíce by mohly přinést pohledávky z nevyúčtovaných právních služeb dlužníka, které insolvenční správce nadále vymáhá. Většina z desítek věřitelů ale podle Fišera své peníze zřejmě už nikdy neuvidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám