Hlavní obsah

Gruzínec Nadiradze se nemusí vracet do vlasti, rozhodl Ústavní soud

Aktualizováno

Ústavní soud zrušil rozhodnutí bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), kterým povolil vydání Gruzínce Zouraba Nadiradzeho do jeho vlasti. Podle Ústavního soudu však bylo v rozporu s Listinou práv a svobod.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ústaví soud. Ilustrační foto

Článek

Justice v Gruzii odsoudila muže v nepřítomnosti za vraždu k 15 letům vězení.

Nadiradze tvrdí, že čin nespáchal a obvinění bylo vykonstruované kvůli tomu, že je politicky nepohodlnou osobou. V Česku žije od roku 1996 a opakovaně žádá o azyl.

"Ministr spravedlnosti nemůže rozhodnout o vydání do té doby, než je skončeno řízení o azylu a mezinárodní ochraně," zdůvodnila verdikt soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Jednání o azylu pokračuje

Podle ní stěžovatel o azyl žádal, ale ministerstvo vnitra mu ho neudělilo. Právě toto rozhodnutí ministerstva vnitra však zrušil krajský soud.

"Ministerstvo vnitra se žádostí bude zabývat znovu, takže musíme vyčkat, jak ve věci rozhodne. Případně až potom může ministr spravedlnosti rozhodnout o vydání," vysvětlila Šimáčková.

Muž se tedy zatím do vlasti vracet nemusí. O jeho dalším osudu rozhodne ministerstvo vnitra, které se bude zabývat jeho podněty, že v případě návratu do Gruzie mu hrozí nebezpečí mučení a krvavé msty. Pokud muž azyl a ochranu dostane, může zůstat, při opačném rozhodnutí lze předpokládat, že bude vydán do vlasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám