Hlavní obsah

Obžalovaní z brutální vraždy v Jihlavě jsou plně odpovědní, soudí znalkyně

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Všichni tři mladíci obžalovaní z brutální vraždy v Jihlavě jsou podle znaleckého posudku plně odpovědní za své činy. Před brněnským soudem to v pátek uvedla znalkyně Marta Holanová. Dva obžalovaní odmítli vypovídat, třetí ale popsal, jak k vraždě loni v březnu mělo dojít. Soud byl odročen na 5. března, kdy by mohl padnout rozsudek. Mladíkům hrozí 15 až 20 let vězení nebo i doživotí.

BEZ KOMENTÁŘE: Začal soud s mladíky obviněnými z brutální vraždyVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Ostře sledovaný proces začal pokusem o vyloučení veřejnosti. Obžalovaný Tomáš Zavřel žádost zdůvodňoval tím, že při hlavním líčení mohou zaznít informace o jednání, které mělo sexuální podtext. Mohlo by tak podle něj dojít k nežádoucímu mravnímu pohoršení.

Předseda senátu Miloš Žďárský ale jeho požadavku nevyhověl. Pak dostala slovo obžaloba. Při čtení popisu událostí, které měly předcházet smrti dívky, bylo v téměř zaplněné soudní síni naprosté ticho.

Obžalovaní Michal Kisiov (vpravo) a Jakub Doležal u brněnského soudu

Z obžaloby vyplynulo, že Michal Kisiov dívku, která za ním přišla domů, měl nejprve znásilnit a poté vyhodit z okna, i když věděl, že je byt ve třetím patře a že je pod oknem chodník s pevným podkladem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Obžalovaný Tomáš Zavřel před brněnským soudem

Nahá dívka pád z jedenácti a půl metru přežila. Když za ní Kisiov přišel před dům, tak s ním dokonce mluvila. Poté ji měl odnést zpátky do bytu a zavolat kamarádům Tomáši Zavřelovi a Jakubu Doležalovi. Ten je obžalovaný z napomáhání k vraždě.

Dlouho se ji nedařilo zabít

Další výčet konání Kisiova a Zavřela pak popisoval desítky minut, které předcházely smrti dívky. Mladíkům se ji totiž dlouho nedařilo zabít, různě ji škrtili a ještě se u toho navzájem povzbuzovali.

Když dívka po škrcení zemřela, zabalili její tělo do prostěradla a vhodili do kontejneru. Ostatky skončily na skládce, kde je policisté po několika dnech objevili.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Skládka, kde našli tělo mrtvé dívky

Kisiov u soudu odmítl vypovídat. Nicméně z jeho předchozí výpovědi vyplynulo, že dívku chtěl zabít proto, že měl strach z udání ze znásilnění. Hájil se také tím, že s ním souložila dobrovolně. „Sex byl zcela dobrovolný, nikoho jsem neznásilnil, a proto jsem dostal strach, když mi začala vyhrožovat, že mě za znásilnění udá, vypověděl do protokolu, Kisiov.

Po přečtení výpovědi Kisiov jen prohlásil, že je mu líto toho, co se stalo.

Vypovídat odmítl i Tomáš Zavřel a jeho výpověď přečetl soudce. V ní se mladík k činu přiznal a popsal, jak s Kisiovem dívku společně uškrtili. Zaznělo, že jejich počínání pasivně přihlížel Jakub Doležal. Dvojice dívku škrtila také kabelem od počítače. Kisiov se Zavřelem z něj vytvořili smyčku a utahovali ji každý za jeden konec.

Podle výpovědi Kisiova dívku nakonec uškrtil Zavřel zeleným textilním páskem.

Výhrůžky smrtí

Jediný z obžalovaných, který v pátek vypovídal, byl Jakub Doležal. Popisoval, jak se Zavřelem v onen osudný den popíjeli a pak šli na jihlavskou diskotéku, kde se potkali s Kisiovem. Když odešli, měl podle Doležalova svědectví Zavřel mluvit po telefonu s Kisiovem. Ten mu řekl, aby za ním přijeli domů.

Když ji škrtili kabelem a to se nepovedlo, tak si vzal Michal motorkářskou botu ze skříně a šlapal jí na krk, aby ji udusil
Jakub Doležal, obžalovaný

„Dohodli se, že ji uškrtí. Já jsem neslyšel, jak přesně se domlouvali. Seděl jsem v bytě za kuchyňským barem a měl jsem pocit, že se mi to všechno zdá. Díval jsem se přitom do země a zacpával si uši, abych neslyšel Petřino naříkání. Když ji škrtili kabelem a to se nepovedlo, tak si vzal Michal motorkářskou botu ze skříně a šlapal jí na krk, aby ji udusil, ale to se mu taky nepovedlo,“ vypověděl Doležal, zatímco některým v soudní síni se draly do očí slzy.

Doležal také vypověděl, že Michal Kisiov chtěl použít k zavraždění stále žijící dívky nůž, ale z toho nakonec sešlo.

„Pak si vzali rukavice, tělo zabalili a domluvili se, že ho dají do kontejneru. To tam taky dali a zaházeli ho odpadky. Vrátili jsme se do bytu. Tam byla krev, tu někdo vytřel. Já to nebyl, protože z krve se mi dělá špatně,” řekl Doležal. Kisiov jim podle jeho slov vyhrožoval, že pokud něco řeknou, tak oba zabije.

Pohřeb zavražděné dívkyVideo: Prima FTV

Znalkyně: Jsou plně odpovědní

Před soudem v pátek zazněly i posudky z oboru psychiatrie a psychologie.

Znalkyně Marta Holanová před soudem uvedla, že Kisiov je podle ní schopný rozeznat nebezpečnost svého chování. Také Zavřel netrpí žádnou poruchou a má normální rozumové schopnosti.

Stejně jako Kisiov byl sice pod vlivem alkoholu, ten ale podle slov znalkyně jejich chování výrazně neovlivnil.

„Žádný z nich netrpí takovou poruchou osobnosti, která by měla vliv na rozpoznávací schopnosti,“ dodala Holanová s tím, že plně odpovědný je za své činy i Doležal.

„Perspektiva jejich budoucí resocializace je značně obtížná. Všichni mají problémové rysy hodnocení,“ doplnila k hodnocení obžalovaných psycholožka Marta Holanová. Trojici mladíků označila za rváče s vlastním žebříčkem hodnot. Zároveň se zmínila o určité možné závislosti a vděčnosti Zavřela a Doležala ve vztahu ke Kisiovi, který jako jediný z nich měl vlastní, byť pronajatý byt a kamarády u sebe nechával bydlet.

Vražda se stala loni v noci na 16. března. Kisiov a Zavřel jsou ve vazbě od března. Od října je v ní i Doležal. Původně byl podezřelý z toho, že vraždě přihlížel a přátelům pak pomáhal s odklizením těla. Vyšetřování ale ukázalo něco jiného a je stíhán společně s Kisiovem a Zavřelem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám