Hlavní obsah

Kajínka převezli z Mírova. Teď už může i pracovat

Právo, Radim Vaculík

Doživotně odsouzený Jiří Kajínek (53) už není pod tak přísným dozorem jako dosud. České soudy rozhodly o tom, že má být přesunut do věznice s mírnější ostrahou, a ve středu byl převezen z Mírova, odkud se mu před více než třinácti lety podařilo utéct, do věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Kajínek u Krajského soudu v Plzni. Snímek z roku 2005

Článek

„Mohu potvrdit, že odsouzený byl na základě rozhodnutí soudu přesunut ze zvýšené ostrahy do věznice s ostrahou,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí generálního ředitelství vězeňské služby Hana Löffelmannová.

O tom, že Kajínek má přejít do mírnějšího režimu, rozhodl loni v listopadu Okresní soud v Šumperku, a jeho verdikt letos v lednu potvrdil Krajský soud v Olomouci. Oba soudy se opíraly o znalecký posudek klinického psychologa, podle kterého se tak Kajínek více dostane mezi ostatní vězně.

Na cele je sám

Tím se prý zvýší jeho „praktické dovednosti umožňující bezproblémovější readaptaci do prostředí po případném podmínečném propuštění“. O to ale může požádat nejdříve v roce 2022, kdy mu bude 61 let.

A právě to, že se Kajínek dostane víc mezi ostatní vězně, je jeden z hlavních rozdílů života ve věznici se zvýšenou ostrahou na Mírově a mírnější v Rýnovicích. Až dosud se mohl stýkat jen s těmi, kteří byli jako on odsouzeni do zvýšené ostrahy a vesměs na doživotí. Neměl by také absolvovat tak časté kontroly ze strany dozorců.

Další výraznou změnou je, že Kajínek bude moci poprvé za dvacet let strávených ve výkonu trestu pracovat a dostávat za to mzdu.

Mimo jiné i na tuto skutečnost si v minulosti stěžoval, že mu to nebylo umožněno, v ostraze už to ale jde, například v prádelně či třídírně odpadů. Naopak frekvence návštěv mu zůstane stejná.

S odsouzeným už po Kajínkově přesunu hovořila jeho blízká přítelkyně.

„Opět je na cele sám jako na Mírově,“ řekla redakci žena, která je s Kajínkem ve spojení řadu let, pravidelně ho navštěvuje a telefonují si.

Převoz byl podle ní náročný, Kajínek prý strávil pět hodin v pancéřovaném autě cestou po méně frekventovaných silnicích, navíc jeho osobní věci z Mírova mu přivezli zvlášť.

Cvičení i kroužky

Už také hned narazil na první překážku – zatímco na Mírově si mohl v cele vařit, v Rýnovicích to zatím nejde. Odsouzení v režimu ostrahy si ale vesměs po schválení žádosti ředitelem věznice mohou v cele vařit třeba kávu či čaj.

Měl by mít také větší výběr volnočasových aktivit. V Rýnovicích může zvolit například keramiku, malířský a modelářský kroužek, vaření a stolování, kondiční cvičení, kroužek sportovních her, šachový kroužek nebo se vzdělávat v rámci tamního Školského vzdělávacího střediska.

V ostraze navíc při pohybu po budově vězně nemusí vždy doprovázet dozorce, ale místo něj třeba i civilní zaměstnanec věznice. Na vycházku ven se ale nedostane.

Rýnovice jsou společně s Horním Slavkovem jediné dva nápravné ústavy v Česku, kde mohou být umístěni doživotně odsouzení vězni do mírnějšího režimu ostrahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám