Hlavní obsah

Detektivové objasnili devět let starou vraždu podnikatele ze Zlínska

Praha
Aktualizováno

Kriminalisté policejního prezidia z týmu Tempus vyšetřili další z odložených případů. Ve středu zadrželi v Otrokovicích na Zlínsku 37letého muže, kterého podezírají z vraždy podnikatele z roku 2005. Hrozí mu až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Motiv vraždy byl údajně majetkový i osobní. Detektivové podali návrh na vzetí do vazby, o němž rozhodne soud ve Zlíně. Policisté i státní zástupce se obávají jeho útěku a možného ovlivňování svědků.

Policisté o zásahu již dříve informovali, neuváděli však podrobnosti. Při akci použili také vrtulník.

Pachatel ubodal v roce 2005 tehdy devětadvacetiletého muže na přelomu září a října 20 ranami v jeho novém bytě, kde spal první noc. "Byl zavražděn velmi surovým způsobem. Měl roztříštěnou hlavu, byl ubodán mnoha desítkami bodných ran. Poté byly odcizeny různé movité věci z toho bytu," uvedl zlínský státní zástupce Roman Kafka.

Chyběly důkazy

Policie zhruba po roce vyšetřování případ odložila. Nepodařilo se získat dostatek důkazů k trestnímu stíhání. "Počet získaných důkazů a jejich vyhodnocení nebylo na takové úrovni, aby to dostačovalo pro zahájení trestního stíhání. Myslím si, že ani žádný jiný postup možný nebyl," vysvětlil Kafka.

Kriminalisté se začali vraždou znovu zabývat vloni v listopadu, kdy zjistili další nové poznatky a skutečnosti, které by mohly pachatele vraždy odhalit. Podle Kafky k tomu přispěla pečlivá analytická práce, rozbor dřívějších výpovědí a také nové svědecké výpovědi.

"Byl překvapený, ke skutku se jako obviněný nedoznal," uvedl k dopadení údajného vraha vrchní komisař zlínské policie Milan Janoštiak. Podle policistů měl k vraždě osobní a majetkový motiv. Případ bude posuzován podle starého trestního zákona, který platil do konce roku 2009.

Měl nový byt 

Média tehdy spekulovala o tom, že vrahem mohl být někdo z podnikatelových známých. Zámky u dveří údajně zůstaly neporušené, což podle vyšetřovatelů nasvědčovalo tomu, že muž pustil dovnitř vraha sám. Další možností je, že vrah měl klíč a podnikatele zabil ve spánku.

Podle tisku se ale i tak museli oběť a vrah znát, neboť o přestěhování podnikatele do nového bytu věděl jen omezený počet lidí. Případ se však přesto stejně jako vraždu číšníka ve Zlíně z roku 2001 objasnit nepodařilo.

Kauzou podnikatele v Otrokovicích se ale zřejmě začal zabývat speciální policejní tým Tempus, který vznikl vloni na Policejním prezidiu. Jeho cílem je vyšetřovat letité kauzy uzavřené bez úspěchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám