Hlavní obsah

Soud v kauze spojené s lyžařským MS zprostil muže obžaloby

– Liberec • Aktualizováno

Osvobozující rozsudky ve čtvrtek vynesl Okresní soud v Liberci nad bývalým rektorem liberecké univerzity Vojtěchem Konopou i spolumajitelem firmy Investing CZ Josefem Nadrchalem. Oba byli obžalováni z pletichy při veřejné soutěži modernizace univerzitních kolejí. Oběma hrozilo osm let vězení, státní zástupkyně pro ně navrhovala podmíněné tresty a zákaz činnosti v souvislosti s organizováním veřejných zakázek. Oba obžalovaní od počátku vinu odmítali. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bývalý rektor Technické univerzity Vojtěch Konopa v soudní síni.

Článek

Firma Investing CZ při opravě univerzitních kolejí za 350 miliónů korun zajišťovala investorsko-inženýrskou činnost včetně realizace výběrových řízení. Bývalý rektor a jednatel firmy čelili obžalobě za to, že bez soutěže zadali dodatečnou zakázku na dodávku nábytku v hodnotě 25 miliónů korun vítězi původní zakázky. Liberecká firma Syner tím podle obžaloby získala prospěch zhruba tři milióny korun.

Modernizace kolejí souvisela s přípravou na mistrovství světa v lyžování v roce 2009. Podle předsedy senátu Pavla Pachnera formální znaky trestného činu byly naplněny jen u Nadrchala. Bývalý rektor jako laik nemohl mít potřebné znalosti ohledně veřejných zakázek, i když jako statutární zástupce smlouvy podepisoval.

„Proto si v takových případech najímá odborníky a spoléhá na to, že servis je připravený v souladu se zákonem," uvedl Pachner. Nadrchal naopak podle soudce věděl, že nepostupuje v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. S ohledem na okolnosti ale soud dospěl k názoru, že nemohl postupovat jinak, aby neohrozil dobrou pověst školy, státu a aby výrazně nevzrostly náklady na rekonstrukci kolejí.

Postup schválilo ministerstvo školství

Musela by být totiž zrušena předchozí smlouva s generálním dodavatelem Synerem na celou modernizaci kolejí a výběrové řízení vypsáno znovu. Pro rozhodování senátu bylo také důležité, že postup schválilo ministerstvo školství, jež rekonstrukci platilo. Nadrchal ani Konopa na vyhlášení rozsudku nebyli.

„Jsme potěšeni z informace, že profesor Vojtěch Konopa byl zproštěn viny. V podstatě jsme osvobozující rozsudek očekávali. Již dříve Technická univerzita v Liberci konstatovala, že jí v této věci nevznikla žádná škoda," řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Fatální chyba

Podle Pachnera se kauza zrodila z chyb v původním výběrovém řízení. S novým nábytkem pro všechny pokoje kolejí se počítalo už při přípravě stavby, chybou projektanta z firmy Sial ale byl v zadávací dokumentaci jen pro dvě z šesti budov. „Nikdy by mě nenapadlo, že udělají takovou fatální chybu," řekl Nadrchal v závěrečné řeči.

Sial dostal podle něj za zakázku pět miliónů korun. Podle Pachnera může soud jen spekulovat, zda to byl úmysl, nedbalost či chyba. Domnívá se také, že o chybě Syner věděl od počátku. Vychází z výpovědi bývalé jednatelky subdodavatele nábytku z firmy Hane. Před soudem uvedla, že se sice smlouva na dodávku nábytku podepisovala na konci března 2007, ale se Synerem se o podmínkách dohadovali asi půl roku. Problém s nábytkem na univerzitě přitom řešili od února 2007 asi tři čtvrtě roku.

Vysokoškolský areál se opravoval díky tomu, že v době mistrovství na kolejích bydlely sportovní týmy. Pracovníci Nejvyššího kontrolního úřadu, kteří se využitím státní dotace zabývali už v době stavby, ale našli mnoho pochybení. Před soudem už stanuli Jindřiška Máchová z firmy Syner, Petr Patrman za Investing CZ a ředitel kolejí a menz Zdeněk Kračmar v související kauze nedodaného, ale zaplaceného nábytku. Okresní soud je loni zprostil obvinění, státní zástupce se proti rozhodnutí odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám