Hlavní obsah

Trojlístek zlodějů kradl ve firmách po celé republice, brali peníze i sekačky

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Organizovanou trojici profesionálních zlodějů se podařilo dopadnout zlínským kriminalistům. Trojlístek mužů ve věku od 32 do 39 let ze Zlínského kraje má po několika krajích v Česku na svědomí minimálně dvacet vloupání do firem. Škodu dosud policisté odhadují na čtyři milióny korun.

Domovní prohlídka u skupiny zlodějůVideo: Policie ČR

 
Článek

Koncem ledna muže dopadla zásahová jednotka na Uherskohradišťsku. „Nic netušící trojice dostala vmžiku pouta a byla eskortována na policejní oddělení, čímž se ukončila šňůra vloupání,“ sdělil policejní mluvčí Aleš Mergental.

Policisté následně při prohlídkách v jejich domovech na Slovácku a Zlínsku i v dalších nebytových prostorech zajistili věci, které pocházely z jednotlivých objasněných vloupání nebo pocházejí z další trestné činnosti.

Foto: Policie ČR

Rozsah ukradených věcí byl značný

Na místě policisté objevili finanční hotovost, stravenky v hodnotě několika desítek tisíc korun, notebooky, sekačky na trávu, motocyklové přilby, sady nářadí i sady dálničních známek. „Kromě toho byly u zadržených mužů zajištěny plynové pistole a ostré náboje do pistole,“ poznamenal mluvčí.

K dalším nálezům patřily policejní kombinézy a vesta s označením Policie. Při domovní prohlídce jednoho z rodinných domů rovněž zajistili pytel se dvěma kilogramy sušené marihuany, která byla odeslána na expertizu.

Zaměřili se na trezory a pokladny 

„Prozatím je trojice mužů obviněna ze spáchání dvaceti případů. Pocházejí z roku 2013 a došlo k nim ve čtyřech krajích České republiky. Při objasňování jednotlivých skutků jsme úzce spolupracovali s kolegy z Jihočeského, Jihomoravského i Moravskoslezského kraje,“ konstatoval náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Jindřich Kučera.

Foto: Policie ČR

Rozsah ukradených věcí byl značný

V jednotlivých předem vytipovaných objektech se pachatelé zaměřovali hlavně na trezory a pokladny. V jedné budově našli v pokladnách téměř 150 tisíc korun.

„V Jihomoravském kraji se například měli vloupat do sídla společnosti, v němž našli pokladny, z nichž ukradli přes 900 tisíc korun. V Moravskoslezském kraji se vloupali do benzínové čerpací stanice, z níž ukradli téměř čtvrt miliónu korun v hotovosti,“ doplnil Mergental.

Trojice opakovaně zavítala také do Jihočeského kraje. Například v červenci se vloupali do skladu, z něhož ukradli cigarety za více než 300 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Rozsah ukradených věcí byl značný

Ukradené věci, peníze a stravenky používal organizovaný trojlístek pachatelů pro svoji osobní potřebu. Podle Kučery se dá očekávat, že trojice mužů má na svědomí mnohem více vloupání.

V současné době jsou všichni tři muži stíhánií vazebně. Kriminalisté je obvinili z trestného činu krádeže vloupáním, kterého se měli dopouštět jako organizovaná skupina, a zároveň z poškození cizí věci. Hrozí jim až osmileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám