Hlavní obsah

Matka z Vlasatic vraždila své děti při smyslech, tvrdí znalci

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Zřejmě už se nikdy nikdo nedozví, kdy přesně a hlavně jakým způsobem zemřeli tři novorozenci, torza jejichž tělíček se našla loni v létě pod podlahou sklepa domu ve Vlasaticích. Při soudním procesu s jednatřicetiletou matkou Michaelou H., která je z vraždy obžalována, to v Brně uvedli soudní znalci.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Žena obžalovaná z vraždy svých novorozeňat se po zadržení obhajovala tíživou ekonomickou situací.

Článek

Jak vysvětlili, stav staršího nálezu dvojčat, s největší pravděpodobností narozených předčasně už v roce 2012, neumožňoval přesně odpovědět na celou řadu otázek, na které v takových případech hledají odpovědi kriminalisté spolu s patology.

Podle znalce z ústavu soudního lékařství Jana Krajsy patřilo mnohem zachovalejší tělíčko třetího novorozence donošené holčičce. „V tomto případě lze dobu smrti již odhadovat na několik týdnů, maximálně šest měsíců před nalezením. V každém případě šlo o plně donošené zralé dítě bez zjevných vývojových vad,“ uvedl znalec.

Znalců soud povolal k přelíčení hned několik. Při jejich vystupování obžalovaná, která opět přišla k soudu celá v černém, občas tiše plakala, tu a tam si vyměnila poznámku se svým obhájcem. Ten se snažil poukazovat na možnost nepříčetného chování, které mohou vyvolat stav těhotenství, porodu a s ním spojené další komplikace.

Žena měla i samovolný potrat 

Od psychologů i psychiatrů však opakovaně zaznělo, že v jejím případě měla mít žena natolik zachovány rozpoznávací schopnosti, aby se podobného jednání vyvarovala, byť není jasné, jak vlastně novorozenci zemřeli. „Okolí by si tak závažné psychické poruchy, jako je vzácná laktační psychóza, jistě všimlo,“ uvedl psychiatr Petr Stožický.

Podle původní policejní výpovědi, o níž však žena tvrdí, že k ní byla policií přinucena, i podle dalších vyjádření během vyšetřování se při prvním před veřejností utajovaném předčasném porodu jedno dítě narodilo mrtvé a druhé údajně zadusila.

Jak také z jednání vyplynulo, má možná matka dvou zdravých dětí školního věku, ke kterým má údajně velmi silný citový vztah, za sebou ještě další samovolný potrat v dřívější blíže neurčené době.

Přestala užívat antikoncepci 

Na to také poukazovala psycholožka Blanka Zapletalová, která potvrdila náročnost situace v zadlužené rodině, kdy si však matka neodpustila ani marihuanu, případně jiné drogy, ani cigarety a prakticky každodenní návštěvy hospody, což byl tak nákladný způsob žití, že by další dítě skutečně znamenalo již neúnosnou finanční zátěž.

Místo řešení či předcházení dalším problémům však zřejmě matka čekala podle psycholožky na zázrak a třeba i peníze.

I proto je podle Zapletalové po takových zkušenostech – zvláště čtvrté těhotenství ženy i s jeho následky – těžko omluvitelné. A to i s přihlédnutím k tomu, že vědomě přestala již dříve užívat antikoncepci, protože stála peníze.

Soud se však bude muset vypořádat i s dalším znaleckým vyjádřením gynekologa, podle kterého je každý porod zcela mimořádnou událostí, která může vyvolat také mimořádné chování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám