Hlavní obsah

Strojvedoucí osobáku vyjel bez svolení. Málem se srazil s nákladním vlakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Všichni svatí stáli u strojvedoucího osobního vlaku, který odjel v úterý bez svolení dispečera předčasně ze zastávky Lípa na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem. Jen souhrou náhod se na trati nesrazil s nákladním vlakem stojícím v zastávce. Při události nebyl nikdo zraněn, případ vyšetřuje policie a Drážní inspekce. Uvedl to ve středu mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Událost se stala v úterý kolem 14.45. Strojvedoucí s vlakem odjel, aniž by o tom dal vědět řídícímu dispečerovi. „Strojvedoucí osobního vlaku pravděpodobně porušil předpisy provozovatele dráhy. Měl ve stanici zavolat dispečerovi, požádat o povolení odjezdu a počkat na jeho pokyn. Bez něj nemůže ze stanice odjet," řekl Drápal.

V zastávce se měl osobní vlak křižovat s nákladním vlakem, který však kvůli poruše lokomotivy zůstal stát na jednokolejné trati. „Jen díky tomu, že se vlaky potkaly na rovném a přehledném úseku, stačil strojvůdce osobní vlak normálním provozním brzděním bez problémů zastavit," sdělil Drápal.

Přesný počet lidí jedoucích v osobním vlaku podle něj není znám. Postih záleží podle Drápala na zaměstnavateli, případně na orgánech činných v trestním řízení. Strojvedoucí může být dočasně přeřazen na jinou pozici, může být i finančně postižen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám