Hlavní obsah

Za ubodání taxikářky soud potvrdil 19 let vězení

Praha
Aktualizováno

Za ubodání taxikářky v Ústí nad Labem stráví dvacetiletý Tomáš Badi plných 19 let ve vězení. Pražský vrchní soud ve středu zamítl jeho odvolání. Mladík se k činu přiznal, motiv loupežné vraždy však neobjasnil. Původně tvrdil, že hodlal ukrást tržbu a auto, později uváděl, že se chtěl jen povozit v taxíku zadarmo.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Odsouzený Tomáš Badi.

Článek

"Trest je sice přísný, ale ne nepřiměřeně. Obžalovaný usmrtil matku a manželku, čímž zničil harmonicky fungující rodinu. Pohnutka, pro kterou ženu usmrtil, je navíc naprosto malicherná a nestojí za to, aby byl zmařen lidský život," uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Vedle trestu odnětí svobody soud Badimu uložil povinnost odškodnit pozůstalé částkou dosahující téměř tří miliónů korun.

Badi, který pod oblečením ukrýval nůž, nasedl loňského 28. července v noci do vozu taxislužby v centru Ústí. Devětatřicetiletou řidičkou se nechal přes hodinu vozit po městě. Když po něm žena chtěla zaplatit za jízdu 1800 korun, napadl ji. Policistům tvrdil, že ji chtěl jen zastrašit.

Bezmocní taxikáři se v nočních hodinách stále častěji stávají oběťmi takovýchto násilníků. Ať uložený trest slouží i jako generální prevence.
Eva Prskavcová, státní zástupkyně

Řidičce však nakonec zasadil 14 bodných ran, mimo jiné do srdce a jater. Poté z auta utekl, zapomněl v něm ale mobilní telefon své přítelkyně. Kriminalisté ho tak snadno vypátrali a dopadli jen několik hodin po činu.

Lékaři ji měli údajně operovat pozdě 

Těžce zraněnou taxikářku našel mladík, který projížděl kolem. Žena nad ránem zemřela  v nemocnici po operaci na následky šoku z velké ztráty krve. Před operací ještě stihla zavolat synovi a popsat mu, co se stalo.

Badi se ve středu prostřednictvím svého advokáta domáhal toho, aby odvolací soud překvalifikoval jeho skutek na těžké ublížení na zdraví a snížil mu trest o pět let. Tvrdil, že žena zemřela kvůli tomu, že ji lékaři pozdě operovali. Poukazoval na to, že taxikářka byla po pobodání relativně v pořádku, když zvládla telefonovat.

Dva záznamy v trestním rejstříku 

Tuto argumentaci však už u ústeckého krajského soudu vyvrátil znalec, podle nějž při tomto typu zranění opouštějí zraněného síly v určitých vlnách. Zabránit úmrtí se přitom podaří jen zcela výjimečně.

Státní zástupkyně Eva Prskavcová snahu obhajoby o snížení trestu kategoricky odmítla. "Bezmocní taxikáři se v nočních hodinách stále častěji stávají oběťmi takovýchto násilníků. Ať uložený trest slouží i jako generální prevence," vyzvala odvolací senát.

Podle psychologů je Badi podprůměrně inteligentní, agresivní, zbrklý a výrazně nevyzrálý. Před vraždou už měl dva záznamy v trestním rejstříku, jeden za krádež a jeden za neoprávněné užívání cizí věci. Kromě toho se dopustil 11 přestupků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám