Hlavní obsah

Zástupce starosty Mariánských Lázní podle policie způsobil škodu přes milión

Právo, Rudolf Voleman

Zástupce starosty Mariánských Lázní Petra Horkého (ČSSD) obvinili karlovarští kriminalisté z porušení povinností při správě cizího majetku. Ze spáchání tohoto trestného činu je podezřelý kvůli tomu, že před čtyřmi lety jako likvidátor Podniku bytového hospodářství (PBH) v Karlových Varech neúčelně a nehospodárně nakládal s majetkem tohoto podniku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Petr Horký

Článek

„Pro podezření ze spáchání přečinu porušení povinností při správě cizího majetku obvinili karlovarští kriminalisté 55letého muže z Chebska,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Krejčí, ale neupřesnila, koho se konkrétně obvinění týká.

Horký Právu ale potvrdil, že kvůli činům, které policie popisuje, bylo proti němu zahájeno trestní řízení. Odmítl přitom, že by byl již i obviněn.

Podle policejní mluvčí měl obviněný trestnou činnost provádět od začátku února roku 2010 do konce února roku 2011. „Jako likvidátor podniku měl neúčelně a nehospodárně nakládat s majetkem státního podniku, který byl v likvidaci,“ uvedla Krejčí.

„Obviněný měl pověřit společnost z Karlových Varů, aby prováděla poradenské a konzultační činnosti podporující likvidaci, ačkoliv měl tuto činnost obviněný provádět z titulu své kvalifikace a postavení sám,“ uvedla Krejčí, podle které obviněný za poradenství společnosti z prostředků podniku vyplatil více než milión korun a navíc objednal i další služby za téměř dvě stě tisíc korun.

„V případě prokázání viny hrozí obviněnému až pětiletý trest odnětí svobody,“ dodala mluvčí.

Likvidátor našel chyby ve fakturaci

Horký se odmítl k obvinění vyjádřit. „Předal jsem věc svému právníkovi,“ uvedl pouze. Už dříve ale na dotaz Práva jakákoliv pochybení odmítl.

Trestní oznámení na Horkého podal současný likvidátor karlovarského PBH Richard Houška prostřednictvím advokáta Karla Jelínka. „Nemohu tvrdit s jistotou, že by někdo v byťáku kradl, ale v převzatém účetnictví nemohu nalézt důkazy, že byly některé faktury vypláceny s povinnostmi řádného hospodáře,“ vysvětloval Houška Právu na konci roku 2011.

Horkého jako likvidátora jmenovalo bývalé vedení karlovarské radnice složené ze zástupců ČSSD a ODS poté, co jejich kolega neobhájil post náměstka hejtmana Karlovarského kraje a skončil i jako šéf karlovarského infocentra. V polovině roku 2010 si mimo jiné kvůli PHB najala tehdejší radnice advokátní kancelář Milana Kindla, který je nechvalně známý z plagiátorské aféry na plzeňských právech. Prostřednictvím něho se město chtělo domoci 900 miliónů korun, tedy městského majetku, který podnik na začátku 90. let obhospodařoval, než se ocitl v likvidaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám