Hlavní obsah

V Krkonoších se při noční túře zřítil horolezec, těžce se zranil

• Aktualizováno
Právo, Vladislav Prouza

Jako zázrakem přežil v noci na pátek pád do krkonošského Obřího dolu 41letý alpinista. Muž doprovázený při nočním výstupu Čertovou roklí spolulezcem nezvládl těžký terén a sjel po prudkém svahu o zhruba 250 metrů do kotle horského dolu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pád ze skalního prahu a následné kotrmelce končící v zimním Obřím dole obvykle smrtí, horolezec jako zázrakem přežil s těžkými zraněními. Spolulezec neztratil duchapřítomnost a pád kolegy mobilem nahlásil na linku 155.

Zdravotníci okamžitě kontaktovali Horskou službu. Záchranáři postupovali ke zraněnému extrémně těžkým terénem. Záchranu ztěžovala noc.

„Jakmile se dostali ke zraněnému muži, který byl při vědomí, zjistili, že patrně utrpěl vážná poranění pánve, páteře, hlavy a končetin. Zároveň museli ošetřit krvácející tržnou ránu na noze,“ popsal náčelník krkonošské Horské služby Adolf Klepš.

Smrtonosná past pro neopatrné turisty 

Záchranáři museli horolezce zafixovaného ve vakuové matraci spustit ve speciálním úvazu další tři metry do hloubky Obřího dolu. Odtud po dalších tři sta metrech transportu na nosítkách pokračoval ke sněžnému skútru s transportními sáněmi a nakonec k sanitce.

„Transport byl značně náročný. Naši členové byli vzhledem k prudkému srázu nuceni použít horolezeckou výzbroj,“ doplnil Klepš.

Obří důl představuje zvlášť v zimě pro neopatrné turisty i horolezce smrtonosnou past. Smrt zde už našla řada lidí. Riziko představují hlavně noční výstupy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám