Hlavní obsah

Cizinec se pokusil vyvézt do Vietnamu 33 kilogramů sloních klů

– Praha
Novinky, Ondřej Kořínek

Celníci odhalili v úterý na pražském letišti Václava Havla 18 sloních klů, které pašoval 24letý cizinec do Vietnamu. Kly pocházely od přísně chráněného slona afrického a na asijském trhu by měly hodnotu asi 1,7 miliónu korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruzyňští celníci zabránili nelegálnímu vývozu sloních klů Video: Celní správa ČR

 
Článek

Cizinec měl namířeno z Prahy přes Moskvu do Hanoje. Celníci kly objevili při běžné rentgenové kontrole zavazadel.

„Při kontrole celníci postupně nalezli v několika kufrech celkem 18 různě velkých dílů rozřezaných sloních klů, které byly zabaleny v papíru a olepeny páskou. Celková hmotnost činila 33 050 gramů,“ sdělila v pátek mluvčí celníků Šárka Miškovská.

Foto: Celní správa

Rentgenový snímek kufru

Česká inspekce životního prostředí následně zjistila, že kly pocházejí od přísně chráněného slona afrického. „Slonovina pochází vzhledem k počtu špiček klů minimálně ze tří zabitých slonů. V ČR se v poslední době objevuje stále větší množství nelegální slonoviny, která je porůznu rozprodávána či vyvážena dále do Asie, o čemž svědčí i tento záchyt,“ uvedla mluvčí inspekce Simona Cigánková.

Foto: Celní správa

Rentgenový snímek kufru

Cena slonoviny je vysoká. Na asijském trhu se prodává za 2000–2500 USD za kilogram. Tato zásilka měla tudíž hodnotu asi 75 tisíc dolarů (1,68 miliónu korun).

Foto: Celní správa

Rentgenový snímek kufru

Pachatele si převzala policie, která případ vyšetřuje jako podezření z trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Muži hrozí až osm let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám