Hlavní obsah

Kradené zboží se může vrátit zloději, nebo ho využívá policie

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auta, počítače, telefon. Škála nejrůznějších předmětů, které pocházejí z trestné činnosti, ale jejich skutečné majitele se nepodařilo nikdy vypátrat. Co s nimi?

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pokud se nezjistí majitel, přechází kradená věc státu a může ji využívat například sama policie. Ilustrační foto

Článek

Většina věcí, které policie zabaví pachatelům při vyšetřování zhruba dvou set tisíc krádeží spáchaných každoročně v České republice, se zpravidla po půl roce vrací původním majitelům.

Pokud se majitele nepodaří vypátrat a sám se nepřihlásí, může je nadále využívat například policie, v některých případech se však vrací i samotným zlodějům.

Policie nevrací pachatelům prokazatelně ukradenou věc. „Někdy se ale pachatel – usvědčený z jiných krádeží – ke krádeži konkrétní věci nepřizná a tvrdí, že ji měl už před tím, než začal krást,“ řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

Jakýkoli typ auta, který splyne s prostředím, u nás najde užití
mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková

„Pak máme půlroční lhůtu od zajištění věci, abychom zveřejnili všemi dostupnými prostředky, že tady taková věc je. A když se nám okradeného původního majitele nepodaří ztotožnit, musíme ji odevzdat podezřelému,“ připustila.

Častější variantou však je, že se pachatel policii ke krádežím přizná, ta kradené věci uloží ve skladech, ale ani poté nezjistí původního majitele. „To pak předměty předáme do správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Oni mohou věc prodat či jinak zužitkovat ve prospěch státu,“ dodala Ježková.

Obyčejné auto je nenápadné

Jedním ze způsobů, jak může kradená věc posloužit veřejnosti, je i to, že ji nadále využívá policie. Například detektivové ze specializovaných útvarů (například protimafiánských či protidrogových), kteří nemají zájem na prozrazení kvůli typizovanému policejnímu autu, mohou používat jakýkoli vůz, který bude vypadat nenápadně.

„Jakýkoli typ auta, který splyne s prostředím, u nás najde užití,“ podotkla Ježková.

Skladové prostory pro ukládání kradených předmětů mají ve správě jednotlivá krajská policejní ředitelství a žádné předpisy neupravují detailně, jak by měly vypadat. Někde jde o klasický sklad, jinde nepotřebnou kancelář nebo nevyužitý půdní prostor.

A jsou to právě příslušná krajská ředitelství, která mohou s věcmi pocházejícími z krádeží po uplynutí zákonné lhůty nakládat. Ne však se všemi.

Různí pochybní lidé nabízejí autorádia za zlomek ceny. Policisté je pak klidně kupcům vymontují z auta a vrátí je původním majitelům
soudce

Předměty, které podléhají speciálnímu režimu, spravují ve svých skladištích i další orgány. Pašované rostliny a živočichy ministerstvo životního prostředí, alkohol a tabákové výrobky celníci, nebezpečný chemický materiál zase Správa úložišť radioaktivních odpadů.

Původní majitel má přednost před kupcem

Do legalizace kradených věcí například prostřednictvím bazarového prodeje zasáhl od začátku letošního roku i nový občanský zákoník.

Když kupující kupuje použitou věc v zastavárně či v bazaru, předpokládá se nově větší riziko, že věc pochází z trestné činnosti. A tak pokud se původní vlastník o věc přihlásí až do tří let od její ztráty či odcizení, je kupující povinen věc původnímu vlastníku vydat a o škodu po prodejci se hlásit sám.

Na praxi policie to údajně nic nemění. Ta se totiž řídí trestním řádem a kradené věci zabavuje a vrací majitelům automaticky.

„To nejsou jen případy zastaváren,“ zdůraznil teplický soudce Miroslav Čapek. „I po hospodách nabízejí různí pochybní lidé autorádia za zlomek ceny. Policisté je pak klidně kupcům vymontují z auta a vrátí je původním majitelům,“ podotkl soudce.

„Dokonce může být kupující rád, když není stíhán za podílnictví, když kupuje kradenou věc,“ dodal Čapek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám