Hlavní obsah

Soud vrátil kauzu náměstka primátora, který měl posílat falešná obvinění

Právo, Petr Kozelka
Brno

Pod cizím jménem měl náměstek jihlavského primátora Petr Pospíchal (ČSSD) chrlit obvinění na vedení místní psychiatrické léčebny. Dopisem, který měl podepsat jménem jednoho z pracovníků léčebny, upozorňoval na některé zakázky, které neměly být v pořádku. Jihlavský soud ho za to potrestal podmínkou a náhradou škody ve výši tři čtvrtě miliónu korun, odvolací Krajský soud v Brně ale ve čtvrtek verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Náměstek jihlavského primátora Petr Pospíchal (vlevo) mohl od soudu odcházet spokojený.

Článek

„Je to předčasný rozsudek a nebyly provedeny všechny důkazy, které mohly do případu vnést světlo. Proti obžalovanému nejsou žádné přímé důkazy a zákon v takových případech vyžaduje řetězec nepřímých důkazů. To v této věci ale nenacházíme. Navíc nezodpovězený zůstal motiv obžalovaného, upozorňujeme také, že na dopisních obálkách nebyly nalezeny žádné stopy po tom, že by je měl v ruce,“ konstatoval odvolací senát v čele s Halinou Černou.

Podle obžaloby sepsal Pospíchal dopis, který následně poslal na ministerstvo zdravotnictví a dalším úřadům, ve kterém měl uvádět lživé informace o hospodaření léčebny.

Vybavení za devět miliónů 

V dopise stojí, že vedení léčebny platí za správu počítačového softwaru téměř 900 tisíc korun ročně bez výběrového řízení, aniž by léčebna tuto službu potřebovala. Dále v něm stojí, že do jednoho z pavilónů byl pořízen nábytek a vybavení za devět miliónů bez výběrového řízení. Taková nařčení vedení léčebny odmítlo.

Pospíchal od začátku tvrdil, že není autorem tohoto dopisu. „Navíc v této době přišlo více takových udání a mnohem drsnějších, ale ty nikdo neřešil. Osoby, kterých se informace dotýkaly, nebyly prověřovány policií, nikomu to nepřivodilo trestní stíhání. Můj klient neměl žádný důvod, aby posílal takový dopis pod cizím jménem, navíc ve spise mohou být důkazy o tom, že k těm pochybením skutečně došlo,“ upozornil Pospíchalův obhájce Milan Staněk.

Případem se nyní bude muset znovu zabývat Okresní soud v Jihlavě, který musí provést další důkazy a řídit se pokyny odvolacího soudu. Sám Pospíchal po jednání prohodil, že se necítí nijak odpovědný a vzhledem k tomu, že soud ho aspoň pro tuto chvíli zprostil obvinění, neuvažuje ani o rezignaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám