Hlavní obsah

Litoměřická soudkyně je obviněná kvůli týrání dcery

– Litoměřice

Litoměřická soudkyně Ivetta Hořejší údajně několik let týrala svou dceru. Policie již ženu obvinila, případem se zabývá i ministerstvo spravedlnosti. Uvedl to ve středu Český rozhlas - Radiožurnál (ČRo) na základě informací policie a ministerstva. Soudkyně se podle Radiožurnálu k obvinění vyjádřit nechtěla.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na policii se obrátila sama dcera soudkyně, nyní čtyřiadvacetiletá, když prý po napadení matkou skončila loni s otřesem mozku a pohmožděninami v péči lékařů.

"Je to pro mě hodně těžké, ale vím, že je to tak správně, že jsem to měla udělat už dávno, a nemusela jsem mít následky, které teď mám," řekla rozhlasu Eliška Hořejší. Soudkyně podle policie dceru Elišku opakovaně napadala ústně i fyzicky od roku 2008.

"Bylo zahájeno stíhání 54leté ženy, která je obviněna z týrání osoby žijící ve společném obydlí a přečinu ublížení na zdraví. Ženě hrozí trest odnětí svobody v délce dvou až osmi let," oznámila Radiožurnálu policejní mluvčí Jana Dětská.

Ministerstvo si vyžádalo spis

Policie nechtěla oficiálně potvrdit, zda se jedná o soudkyni, ale ministerstvo spravedlnosti již uvedlo, že si vyžádalo spis. "Pokud by skutečnosti byly závažné, může dojít k zahájení správního řízení s danou soudkyní o dočasném zproštění funkce," řekl rozhlasu mluvčí ministerstva Robert Schuster.

Případ Hořejší je už třetí kauzou údajných prohřešků litoměřických soudců za posledních několik let. V roce 2005 byl obviněn soudce Josef Knotek z toho, že prý chtěl s dalšími lidmi zahladit dopravní nehodu bývalého soudce Nejvyššího soudu. Kvůli neprůkaznosti odposlechů ale soud nakonec obžalované osvobodil.

V roce 2011 policie obvinila opět Knotka a také soudce Ladislava Jelínka z přijímání úplatku a zneužití pravomocí. Za úplatu prý dvojice soudců ovlivňovala kauzy. Letos bylo ale soudní projednávání kauzy odročeno na neurčito. Dva z obžalovaných totiž nemají advokáta, jeden z obhájců podal námitku kvůli údajné podjatosti státního zastupitelství a z líčení se omluvil jeden svědek.

Reklama

Výběr článků

Načítám