Hlavní obsah

Za vraždu kladivem padl definitivní trest 14 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za vraždu známého v České Skalici na Náchodsku, provedenou těžkým kladivem, si Petr David Hofman odpyká 14 let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud (NS). Motivem byl nejspíš opilecký spor. Oběť podlehla následkům útoku i přes poskytnutou nemocniční péči.

Foto: René Chvalina, Právo

Petr David Hofman u soudu

Článek

Čtrnáctiletý trest vyměřil útočníkovi Krajský soud v Hradci Králové, vloni jej potvrdil Vrchní soud v Praze. V následném dovolání muž tvrdil, že se vraždy nedopustil. Nepodařilo se podle něj prokázat, že skutek spáchal právě on. Naznačoval, že klíčová výpověď jeho bývalé přítelkyně mohla být zaujatá.

Podle NS však justice čin hodnotila správně. "Soud prvního stupně se s provedenými důkazy vypořádal jak jednotlivě, tak ve vzájemných souvislostech," píše se v usnesení. NS rozhodl už koncem loňského roku bez veřejného jednání, v úterý usnesení zpřístupnil v databázi.

Čin se stal v dubnu 2012 v bytě, kde oběť nechávala přespávat útočníka i s jeho přítelkyní. Pachatel svého známého napadl nejdříve pěstmi, poté ho nejméně třikrát udeřil kladivem. Způsobil mu rozsáhlá poranění hlavy, která si vyžádala operaci a specializovanou péči. Nakonec však lékaři zraněnému nedokázali pomoci, zemřel v červnu 2012 na zápal plic.

Proti rozhodnutí NS se nelze odvolat. Teoretickou možností je ústavní stížnost. Odsouzený by však musel argumentovat porušením svých základních práv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám