Hlavní obsah

Smrtelně nemocného kamaráda přinutil podepsat prázdný dlužní úpis

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Před dvěma lety si Miloš Walter půjčil od kamaráda z práce Jaroslava Noháčka 140 tisíc korun na koupi auta pro přítelkyni. Krátce nato prodělal těžký epileptický záchvat a lékaři u něj zjistili neoperovatelný nádor na mozku. V té době měl Noháček podle státního zástupce přinutit Waltera podepsat prázdný dlužní úpis, kam pak dopsal částku odpovídající šedesátinásobku skutečného dluhu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jaroslav Noháček (vpravo) u soudu

Článek

Úpis pak prodal nechvalně známým bratrům Skopalíkům ze Zlína, kteří začali více než sedm miliónů korun vymáhat, a to nejen po Waltrovi, ale i po jeho příbuzných. Případ začal v úterý rozplétat Krajský soud v Plzni.

Noháček u soudu tvrdil, že Waltrovi půjčil celkem přes 500 tisíc korun na nákup pozemku. „Nejdříve to bylo 160 tisíc bez potvrzení jen tak, per huba. Pak jsem mu půjčil ještě 350 tisíc, na které mi podepsal dlužní úpis,” prohlásil Noháček s tím, že Walter peníze nevracel.

O Waltrově zdravotním stavu podle svých slov nic netušil. „Dozvěděl jsem se, že to s ním seklo v práci. Pak mi napsal, že ten dluh vyřešíme a že mi ho začne splácet. Sliby ale neplnil, dělal si ze mě srandu,“ pokračoval Noháček, který je sám zadlužený.

Dlužní úpis na 7,5 miliónu

„Obviněný využil psychického rozpoložení poškozeného vyvolaného jeho vážným onemocněním a požadoval po něm podepsání prázdného listu papíru s ujištěním, že do něho doplní text o existenci závazku ve výši 140 tisíc korun. Poškozený vědom si svého postavení dlužníka v důsledku naléhání a špatného psychického stavu papír podepsal,“ řekl žalobce.

Nechal mi podepsat papír s tím, že tam tu částku dopíše. Ujišťoval mě, že se nemusím ničeho bát, že jsme přece kámoši.
poškozený

Podle něho pak Noháček v rozporu se svým prohlášením a skutečným stavem věci předmětný list papíru doplnil rozhodčí doložkou a textem o uznání závazku poškozeného vůči jeho osobě na částku bezmála 7,5 miliónu korun.

„Tuto listinu jako svoji pohledávku za poškozeným postoupil za úplatu společnosti LISK company ze Zlína, která ji začala vymáhat,“ dodal státní zástupce, který Noháčka postavil před soud za trestný čin útisku.

Walter v rozhovoru pro Právo řekl, že naletěl blbci, kterého měl v té době za dobrého kamaráda. „Nechal mi podepsat papír s tím, že tam tu částku dopíše. Ujišťoval mě, že se nemusím ničeho bát, že jsme přece kámoši. Pak ti chlapi nastoupili na moji mámu a bratra s tím, že dlužím milióny. Byl to šok,“ uvedl Walter s tím, že podal trestní oznámení na policii. Přesné souvislosti už si ale nevybavuje.

„Jsem po dalších třech těžkých záchvatech. Nepamatuju si, co jsem měl předevčírem k obědu, natož co bylo před třemi lety,“ dodal Walter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám