Hlavní obsah

Na Kladensku našel bagrista metrovou leteckou pumu

Právo, rap
Kladno
Aktualizováno

Policie a pyrotechnici zasahují nedaleko obce Uhy na Kladensku, kde byla nalezena letecká puma z druhé světové války. Pyrotechnici ji už na místě deaktivovali a chtějí ji odvézt k likvidaci. Jde o americkou pumu, která byla používaná při náletech na tehdejší Protektorát Čech a Moravy.

Nález pumy z druhé světové válkyVideo: Novinky

 
Článek

„Jedná se o nevybuchlou leteckou pumu z 2. světové války. Pyrotechnici ji budou vyzvedávat a zajistí ji,“ řekla Právu mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. Před polednem desítky policistů uzavřely okolí v okruhu jednoho kilometru a blíž ke střele mohli jen policejní pyrotechnici.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnici pracují na zneškodnění pumy

Leteckou pumu našli dělníci při práci v místní pískovně. Vyhrabali ji bagrem a přivolali odborníky. „Je to puma dlouhá přes jeden metr a široká je zhruba půl metru,“ dodala Michaela Nováková.

Foto: Novinky

Okolí nehody bylo uzavřeno, dovnitř směli jen policisté

„Jedná se o americkou leteckou pumu M43, je to pětisetliberní puma, což v přepočtu znamená, že jako taková váží zhruba 230 kg. Je v ní zhruba 100 kg železa a 130 kg výbušniny,“ uvedl ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý.

„Účinný dolet střepin je v okruhu až do 1000 metrů,“ dodal Dlouhý.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnici pracují na zneškodnění pumy

Kolem poledne začal pyrotechnik odmontovávat zapalovače a tím pumu zneškodnil. Pak ji odveze z místa k definitivní likvidaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám