Hlavní obsah

Souzený exekutor používal děsivé vyděračské praktiky už dříve

Právo, Patrik Biskup

Vykonavatel soudního exekutora Marek Ředina (35), který ve středu stanul před plzeňským soudem za vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby při výkonu exekuce, byl podle zjištění Práva za obdobné praktiky už jednou potrestán. Stejně jako Lucie Šteflová z Plzně, o jejímž případu Právo ve čtvrtek informovalo, poznala Ředinovy zastrašovací metody dvaašedesátiletá invalidní důchodkyně z Brna Věra Burešová.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Marek Ředina u soudu

Článek

Brněnský soud za to v loňském roce Ředinovi uložil devět měsíců vězení s podmínkou na dva roky.

„Proti rozsudku se odvolal, ale neuspěl,“ řekl Právu brněnský státní zástupce Jan Petrásek, který drsného úředníka tehdy zažaloval za vydírání.

Do domu Burešové vtrhl Ředina v květnu 2010. „Chtěl po mně, abych zaplatila padesátitisícový dluh za mojí sestru, nebo že mi jinak vystěhuje dům. Vůbec ho nezajímalo, že sestra v domě už čtyři roky nebydlí a žádné věci v něm nemá,“ řekla Právu důchodkyně.

Slzný sprej nastříkali do oči jejích psů

Volala prý na pomoc policii, ale nedočkala se jí. „Bylo tam na mě pět chlapů. Chovali se jako gestapáci. Začali sestěhovávat zařízení domu, sebrali mi klíčky od auta a vypáčili trezor, kde jsem měla připravených sedmatřicet tisíc pro řemeslníky za opravu fasády. Řekli mi že přestanou jenom v případě, když na stůl vyskládám 50 tisíc,“ líčila Burešová řádění exekutorů.

Aby ji prý přinutili spolupracovat, nastříkali slzný sprej do očí jejím dvěma pejskům. „Byla jsem zoufalá. Peníze, které si vzali z trezoru, jim nestačily. Tak mě doprovodili k bankomatu, kde jsem vybrala zbytek do padesáti tisíc,“ dodala žena, která následně podala trestní oznámení a stížnost na Exekutorskou komoru ČR, která tehdy na její podnět vůbec nereagovala.

Od jednání Řediny, potažmo od jeho nadřízené exekutorky, se distancovala až o rok později, kdy vpadl do domu Lucie Šteflové v Plzni a choval se tam stejným způsobem. Ředina dostal výpověď a exekutorka, jejíž pokyny vykonával, rezignovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám