Hlavní obsah

Soud osvobodil trojici mužů podezřelých z vraždy podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud ve středu pro nedostatek důkazů osvobodil tři Vietnamce, kteří čelí obžalobě ze zorganizování přes 11 let staré vraždy vietnamského podnikatele. Rozsudek není pravomocný. Podle státní zástupkyně byla motivem vraždy snaha o ovládnutí stánkového prodeje v Praze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Nebylo prokázáno, že tento skutek spáchali obžalovaní," zdůvodnil verdikt předseda soudního senátu Jiří Říha. Předvolaní svědci podle něj měnili své výpovědi a nebyli věrohodní. Obžaloba tvrdí, že Nguyen Khac Dan, Dang Duy Hai a Nguyen Huong Thanh měli v úmyslu rozšířit tržnici Sapa tak, že převezmou kontrolu nad kunratickou tržnicí Bokave a oba objekty spojí.

Prodavači z Bokave se podle tohoto plánu měli přemístit do Sapy. Údajná oběť trojice obžalovaných vlastnila v Bokave majetkový podíl a s obžalovanými prý byla původně domluvena, že jim za několikamiliónovou odměnu zprostředkuje uzavření nájemní smlouvy. Muž dal však nakonec přednost lukrativnější nabídce.

Trojice si proto najala muže, kterému za odstranění podnikatele zaplatila částku od čtyř do sedmi miliónů korun. Ozbrojený maskovaný vrah vešel po půlnoci 26. července 2002 do baru Karaoke v pražské Slibné ulici. Přinutil obsluhu i hosty, aby si lehli na zem, přistoupil k oběti a dvakrát ji z bezprostřední blízkosti střelil do spánku. Poté z místa činu utekl.

Samotného vraha se policistům zatím nalézt nepodařilo. Dostali však z vietnamského prostředí tip na tři muže, kteří za vraždou údajně stáli. Obžalovaní svou vinu odmítají. Tvrdí, že se jim někdo mstí křivým obviněním. Původně byli stíháni vazebně, soudce je ale už v průběhu hlavního líčení pustil na svobodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám