Hlavní obsah

Soud s lihovým bossem Březinou nezačal, případ se vrátil žalobci

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, ČTK, Aleš Fuksa

Případ zlínského podnikatele Radka Březiny, jeho bratra Tomáše a dalšího muže se vrací do přípravného řízení. Kauzu nelegálních obchodů s lihem ve středu vrátil žalobci olomoucký krajský soud. Vyhověl tak návrhům obhájců, kteří poukazovali hlavně na souběžné nové trestní stíhání. Podle nich se s tímto případem kryje, stejně jako řada důkazů.

Soud vrátil Březinův případ žalobciVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Proti těmto návrhům se postavil státní zástupce Michal Galát. Tvrdí, že obhajoba je účelová a jde pouze o to dostat bratry Březinovy z vazby. Žalobce se proti rozhodnutí o vrácení případu odvolal k vrchnímu soudu. Ten taky rozhodne o vazbě pro Březinu, ve které zatím zůstává.

Boss ze Zlína se měl zpovídat z třísetmiliónového daňového podvodu, na kterém se měl podílet při nelegálním obchodování s lihem.

Společně s ním měl stanout na lavici obžalovaných i jeho bratr Tomáš Březina a Tomáš Pantlík. Už před zahájením hlavního líčení předseda senátu Eduard Ondrášek připustil, že může dojít k jeho přerušení s ohledem na další trestní stíhání. „Objevily se určité procesní návrhy,“ naznačil tehdy soudce.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Eskorta přiváží obžalované k soudu

Důvodem je nové trestní řízení proti Březinovi a dalším čtrnácti osobám, které vedou detektivové ÚOOZ v souvislosti s rozsáhlým krácením daní a korupčním jednáním hlavy lihové mafie.

Škody jdou do stovek miliónů

Podle obžaloby, kterou má Právo k dispozici, nechal Radek Březina v době od roku 2009 do září 2012 navézt, ukrýt a poté ukrýval v prostoru bývalé mlatevny v Olomouci 163 plastových nádrží o objemu 1000 litrů. Ty obsahovaly 114 126 litrů lihu neznámého původu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u soudu

„Objevený etanol nebyl zdaněn, přestože byl skladovatel plátcem spotřební daně. Obžalovaný tak před správcem spotřební daně zatajil vznik daňové povinnosti,“ stojí v obžalobě. Březina navíc nejméně od konce září 2012 organizoval likvidaci a denaturaci lihu v mlatevně tak, aby se státní orgány nedozvěděly o jeho existenci. Státu tak podle obžaloby způsobil škodu za 32,5 miliónu korun.

Státní zástupce viní Radka Březinu i z dalšího zatajení a neodvedení daně z lihu, když od roku 2005 do prosince 2012 nechal navážet a ukrývat v areálu bývalé cihelny ve Stojčíně na Pelhřimovsku 730 kusů plastových nádrží o objemu 1000 litrů a 1382 kovových sudů o objemu 200 litrů, ve kterých bylo uskladněno 989 tisíc litrů etanolu. V tomto případě dosahuje škoda 282 miliónů korun.

Zazděný líh

Za daňový podvod měl stanout před soudem i mladší bratr Radka Březiny Tomáš. Podle obžaloby ukrýval od roku 2007 do září 2012 v jedné z budov průmyslového areálu ve Valašském Meziříčí v uzavřeném zazděném meziprostoru 566 plastových nádrží o objemu 1000 litrů, které obsahovaly 533 tisíc litrů lihu neznámého původu. Státu měl tímto způsobit škodu za 152 miliónů korun.

Při akci Morava našli policisté líh v podzemí Video: Policie ČR

Komplice bratrů Březinových Tomáše Pantlíka viní státní zastupitelství z napomáhání ukrývání nezdaněného lihu a zametání stop před policejním zátahem v Olomouci. Informace o skladovém lihu i fiktivnosti pronájmu navíc tajil před svými podřízenými. V noci na 26. září 2012 se s dalšími lidmi pokusil líh vypustit do kanalizace. Porušené nádrže objevili policisté, na místě tehdy zasahovali kvůli úniku látky i hasiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám