Hlavní obsah

Z převráceného kamiónu na D1 vyteklo 3,5 tisíce litrů kyseliny

– Domašov • Aktualizováno
Právo, Novinky, fia, pko

Tři a půl tisíce litrů kyseliny chlorovodíkové vyteklo z kamiónu, který v úterý odpoledne havaroval na 177. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Auto převáželo v barelech celkem 19 tisíc litrů této žíravé látky. Nehoda se obešla bez zranění. Dálnice byla v obou směrech zablokovaná, před půl sedmou večer byl obnoven provoz na Brno.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Hasiči v ochranných oděvech likvidují vápnem následky nehody.

Článek

Policie po havárii, k níž došlo krátce po 16. hodině, z bezpečnostních důvodů uzavřela dálnici v obou směrech. Před devatenáctou hodinou se hasičům podařilo zastavit únik kyseliny a čekají na náhradní kamion, kam by mohli přeložit zbylé barely.

„Policisté tak mohli obnovit provoz alespoň ve směru na Brno,“ prohlásila policejní mluvčí Petra Vedrová. Uzavírka směru na Prahu bude pravděpodobně trvat do pozdního večera. Řidiči musí dálnici opustit na exitu 178 na Ostrovačice a zpět najet u Devíti křížů.

„Kamión havaroval do příkopu,” uvedla Vedrová. Na místo dorazili hasiči ve speciálních protichemických oblecích. Po průzkumu místa zjistili, že bylo porušeno několik sudů, ze kterých kyselina vytekla.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Situace na 177. kilometru dálnice D1

Kamión podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky převážel 19 tisíc litrů kyseliny v barelech. Při nehodě jí uniklo 3,5 tisíce litrů a vytekla do příkopu podél dálnice.

„Zasypáváme to sorbentem, ale ten únik je tak veliký, že jsme museli požádat o další vápno k neutralizaci. Podle specialistů na životní prostředí bude potřeba až tuna vápna nebo sorbentu. Vážnější škody na životním prostředí nehrozí, víme, kam to teče, máme to pod kontrolou. Mrak výparů, který byl asi stometrový, se také zmenšuje, lidé v okolních obcích se nemusí bát, ale jsme v kontaktu se starosty, kdyby došlo k nějakému nepředvídatelnému zhoršení,“ konstatoval Mikoška.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Na neutralizaci kyseliny bude podle odhadů potřeba až tuna vápna nebo sorbentu, tedy látek, které absorbují kapaliny.

Kyselina chlorovodíková je silná žíravina. Je to výjimečná situace, zdůraznil Mikoška.

Na místě zasahují i hasiči specialisté z chemické laboratoře v Tišnově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám