Hlavní obsah

Exšéf Tatry: za žádostí o úplatky mohl být Topolánek

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý ředitel automobilky Tatra Ronald Adams v úterý u Městského soudu v Praze opakovaně prohlásil, že po něm obžalovaný zbrojař Michal Smrž požadoval v roce 2008 sto miliónů korun jako úplatek za urovnání problémů, které automobilka měla se zakázkou na nákladní vozy pro českou armádu. Podle Adamse přitom v pozadí stáli tehdejší představitelé ministerstva obrany i premiér Mirek Topolánek (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý šéf automobilky Tatra Ronald Adams na úterním jednání soudu

Článek

Kromě Smrže je v korupční kauze kolem tatrovek obžalován někdejší náměstek resortu obrany a pozdější ministr Martin Barták.

Adams zopakoval, že se Smržem měl celkem čtyři schůzky. Při té první, která se odehrála 11. ledna 2008 v sídle automobilky, mu prý vlivný zbrojař naznačil, že ví o problémech Tatry a že může firmě pomoci s jejich řešením.

„Vyslovil nabídku pomoci, která bude něco stát,“ konstatoval Adams. Na dalším setkání o týden později podle něj už zazněla konkrétní částka 100 miliónů korun. Tehdejší šéf tatrovky podle svých slov tuto nabídku nepřijal ani neodmítl. „Chtěl jsem získat čas,“ vysvětlil u soudu Adams s tím, že Tatra v té době čelila negativní mediální kampani kvůli vyloučení společnosti Praga jako subdodavatele zakázky.

Schůzku si nahrál

Následující schůzku na konci ledna, která proběhla v brněnském hotelu Holiday Inn, si Adams nahrál, podle svých slov pro vlastní ochranu. Právě tento záznam je v celé kauze jedním z hlavních důkazů obžaloby, žádná explicitní žádost o úplatek na něm ale nezazněla. Nahrávka je navíc nekvalitní a často nesrozumitelná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Barták přichází na úterní jednání soudu.

Adams se Smržem na jednání mluvili o možnostech lobbingu ve prospěch Tatry, šéf automobilky také po vlivném zbrojaři požadoval domluvení osobní schůzky s Topolánkem. „Chtěl jsem zjistit, kdo za tím vším stojí a kdo vlastně chtěl ty peníze,“ vysvětlil soudu Adams.

Zároveň dodal, že ve skutečnosti Smrže jako lobbistu využít nechtěl. „Mým záměrem bylo zjistit ty konexe. Jsem přesvědčen, že za tím byli lidé z ministerstva obrany a určitě tam byla úzká vazba na pana Topolánka,“ prohlásil Adams. Vyvodil to prý z toho, že Smrž měl o jejich společném jednání hned druhý den informovat právě tehdejšího premiéra a stejně tak měl dát zprávy představitelům armádního resortu.

Barták je obžalován kvůli tomu, že měl v únoru roku 2008 žádat Cabanisse a Sellarse v americkém Washingtonu o 80 miliónů za urovnání sporů kolem armádní zakázky. Stejně jako Smrž jakoukoliv vinu odmítá. Podle obou je obžaloba uměle vykonstruovaná.

Odmítl platit

Adams podle svých slov jakoukoliv platbu na posledním setkání v březnu téhož roku odmítl „Řekl jsem mu, že nebudeme nic platit. Tehdy už byly ukončeny testy a byl jsem přesvědčen, že to bude schváleno bez jakékoliv platby,“ řekl Adams.

Smrž jeho výpověď stejně jako Barták opakovaně odmítl jako lživou. „Žádné peníze jsem po něm nechtěl,“ řekl Smrž.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Barták a majitel zbrojařské firmy MPI Group Michal Smrž, který rovněž čelí žalobě (vpravo).

Adams dnes také vysvětloval, proč podezření na korupci američtí představitelé Tatry okamžitě neohlásili a udělali to až po třech letech.

„V době, kdy ty pokusy byly učiněny, jsme ani nevěděli, komu bychom to měli hlásit, nevěděli jsme, kdo všechno za tím je,“ uvedl Adams a zároveň dodal, že jako američtí občané neměli žádnou povinnost korupční pokus nahlašovat.

Kromě jeho výpovědi se obžaloba opírá také o svědectví tehdejšího předsedy dozorčí rady automobilky Williama Cabanisse a dalšího manažera firmy Duncana Sellarse. Ti měli vypovídat během středy a čtvrtka, ale z jednání se omluvili a soud se tak bude snažit zajistit jejich svědectví v jiném termínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám