Hlavní obsah

Za vraždu dcery matka dostane odškodné šest set tisíc

– Praha

Za vraždu své dcery dostane Roberta Kučerová odškodné ve výši 600 tisíc korun, tak zní páteční verdikt pražského městského soudu. Půl miliónu má ženě vyplatit organizátor vraždy Zdeněk Bruthans, zbytek částky zprostředkovatel činu Martin Rež. Rozhodnutí soudu je zatím nepravomocné. Kučerová původně žádala pět miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Nepochybně došlo k zásahu do osobnostních práv žalobkyně, která je matkou. Soud ale žalované neuvěřil, že její pouto k dceři bylo tak velké, jak tvrdila," vysvětlila  soudkyně Dagmar Stamidisová.

Podle ní také Kučerová neodůvodnila nepoměr částek požadovaných po jednotlivých žalovaných. Po Bruthansovi chce 4,8 miliónu, ale po Režovi 100 tisíc korun.

Vražda kvůli bytu

Soudkyně dodala, že Kučerové se dostalo určitého zadostiučinění už tím, že Bruthans byl za vraždu odsouzen k odnětí svobody, a také rozsáhlou mediální kampaní proti němu, kterou žena aktivně organizovala. Rozsudek lze napadnout odvoláním u Vrchního soudu v Praze.

Osmadvacetiletou dceru Kučerové nechal v únoru 1999 zavraždit Bruthans - majitel pražského činžovního domu v ulici Novákových, ve kterém bydlela v bytě po babičce. Muž chtěl její byt využít jiným způsobem a nabídl jí výměnu.

Mladá žena nabídku po konzultaci s matkou odmítla, a proto si Bruthans u svého zaměstnance Reže objednal za 150 000 korun její vraždu, na kterou si Rež najal svého známého Pavla Kapouna. Ten dívku ubodal loveckým nožem.

Žaloba na ochranu osobnosti

Kučerové prozatím nebylo za smrt dcery pravomocně přiznáno žádné finanční odškodnění. Žena se začala domáhat odškodnění cestou žaloby na ochranu osobnosti až v roce 2006 s tím, že dříve svůj nárok uplatnit nemohla, protože byla nemocná.

Vražda dcery ji hluboce zasáhla, byla v péči psychiatrů. V žalobě zdůvodnila požadavek pětimiliónového odškodného tím, že trojice mužů neoprávněně zasáhla do jejího práva na rodinný život.

Uvedla, že s jedinou dcerou měla blízký a intenzivní vztah, a to i proto, že se o ni od dívčiných pěti let starala sama. Bruthans se jí navíc nikdy neomluvil a neprojevil nad činem žádnou lítost. S vrahem Kapounem se Kučerová nakonec rozhodla vyrovnat mimosoudně, když jí přislíbil zaplatit 50 000 korun. "Zpětvzetím žaloby na Kapouna byl požadavek žalobkyně naprosto devalvován," podotkla soudkyně.

Odsouzený už je na svobodě 

Nárok Kučerové vůči Bruthansovi a Režovi soudy původně zamítly jako promlčený, s tím ale nesouhlasil Ústavní soud. Podle něj je námitka promlčení v takovém případě v rozporu s dobrými mravy.

Bruthans, který si ve vězení nakonec odpykal 11 let a následně byl podmíněně propuštěn se sedmiletou zkušební dobou, po své právničce vzkázal, že je ochoten zaplatit maximálně 50 000 korun. Požadovaná částka 4,8 miliónu je podle něj zcela nepřiměřená a odporuje nejen dobrým mravům, ale i ustálené judikatuře.

Kučerová v minulosti vedla soudní spor i s Bruthansovou manželkou Annou, po ní žádala omluvu a odškodné ve výši 250 000 korun za údajné hanlivé výroky na adresu své dcery. Soudy ale tuto žalobu zamítly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám