Hlavní obsah

Vychovatelé brali od vězně úplatky, soud jim rozdal pětileté tresty

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Liberci ve čtvrtek uložil pětiletý trest dvěma bývalým vychovatelům z věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou za korupci a zneužití pravomoci úřední osoby. Za úplatek zajišťovali nadstandardní služby vězni Zdeňku Opatrnému, který si v rýnovické věznici odpykával trest.

Státní zástupce k rozsudku nad vězeňskými vychovateliVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Opatrný dostal trest čtyři roky nepodmíněně. Obžalovaná byla i jeho přítelkyně Eva Baránková, té soud vyměřil podmíněný trest. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i tři odsouzení si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, Baránková se prostřednictvím obhájce odvolala.

Oba bývalí občanští zaměstnanci věznice uvěřili, že Opatrný disponuje penězi v řádu mnoha miliónů korun. Podle obžaloby dal Novotnému 150 tisíc korun a automobil v hodnotě 300 tisíc korun. Další peníze v řádech statisíců korun mu Opatrný slíbil dodat později, až se dostane k údajnému uloženému jmění.

Maxilon sice žádné peníze nedostal, ale s vězněm se měl domluvit na částce 3,85 miliónu korun. Oba obžalovaní se u soudu hájili tím, že se jednalo o půjčku. Novotný měl problémy s velkými dluhy, Maxilon si chtěl pořídit za bezmála 4 milióny korun nový dům. Obžaloba tvrdila, že takovou půjčku by Maxilon nemohl ze svých příjmů splatit.

Obžaloba: Slibované peníze neexistují

„Bylo to naprosto nestandardní, neobvyklé a nepřípustné jednání a ten servis neposkytovali ze samaritánství,“ uvedl na adresu bývalých dozorců v závěrečné řeči krajský státní zástupce Radim Kadlček.

Obžalovaní Opatrnému umožnili telefonovat nad rámec povoleného limitu. Vyřizovali vzkazy od jeho přítelkyně Baránkové. Od ní mu také doručovali dopisy, tabák, telefonní karty a peníze. Podle obžaloby zásilky pro Opatrného do vězení mnohdy neprošly vůbec žádnou kontrolou.

„Pokud někdo jednou něco pronese, jednalo by se o přestupek kázeňský, který lze případně řešit výpovědí. Je ale diametrálně odlišné, když si nechá někdo za vědomé porušení předpisů platit. Jedná se o korupci,“ shrnul důvody obžaloby státní zástupce.

Z vězeňského posudku vyplývá, že Opatrný je velmi silná osobnost. Je výřečný a dokáže být zdatný manipulátor. Podle obžaloby Opatrným slibované peníze vůbec neexistují a vězeň si vše vymyslel. Rozsudek si nevyslechl, s odvoláním na zdravotní potíže opustil krátce po zahájení jednání soudní síň.

Reklama

Výběr článků

Načítám