Hlavní obsah

Zbraně na ambasádě byly dary z dob ČSSR, napsali Palestinci policii

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští kriminalisté, kteří vyšetřují tragický novoroční výbuch na palestinské ambasádě, obdrželi a zanesli do vyšetřovacího spisu prohlášení palestinské strany týkající se nalezených neregistrovaných dvanácti zbraní včetně samopalů a pistolí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vůz policie před budovou nového velvyslanectví Palestiny v pražském Suchdole.

Článek

V tomto dopise Palestinci policisty informují o tom, že „zbraně byly dary palestinským představitelům v době ČSSR“, a že šlo o staré zbraně uložené v trezoru.

Právu to ve středu sdělil ředitel pražské policie Martin Vondrášek.

„Palestinci ve svém prohlášení vylučují, že by bylo s těmito zbraněmi jakkoli manipulováno, a to po celé roky,“ uvedl Vondrášek.

Zmíněné prohlášení nicméně potvrzuje, že zbraně skutečně patřily Palestincům. Ti pak v textu kromě ocenění profesionální práce pražské policie nabídli vyšetřovatelům další spolupráci.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Vybuchlý trezor

Detektivové také ve středu ráno obdrželi první část posudků od Kriminalistického ústavu Praha, jehož experti řešili, co vlastně v rezidenci v Suchdole explodovalo a jak s tím souvisel trezor, u kterého k výbuchu došlo.

„Jde o dílčí znalecké posudky z oboru chemie, mechanoskopie a fyzikální chemie, ale kriminalisté je nyní teprve studují, takže jejich výsledky zatím neznáme,“ uvedl Vondrášek.

Byl to zřejmě semtex

Z jeho výčtu expertíz nicméně vyplývá, že odborníci řešili složení výbušniny, která velvyslance zabila a také nejspíše to, co s ní u trezoru dělal. Nejpravděpodobnější vyšetřovací verze je totiž ta, že ambasador se snažil nálož nainstalovat do trezoru jako ochranný systém před vniknutím do něj.

Vzhledem k tomu, že posudky dorazily do rukou detektivů až ve středu ráno, Vondrášek zatím odmítl sdělit, jaká látka tedy tragédii způsobila. Podle informací Práva je ale stále reálnější varianta, že šlo skutečně o semtex, tedy o vysoce explozivní výbušninu vyráběnou v někdejším Československu.

Nálož mu explodovala v ruce

Palestinec Džamál Muhammad Džamál se ujal funkce velvyslance loni 11. září, na Nový rok v ní zemřel poté, co explodovala neznámá látka při manipulaci s trezorem. Vybuchla mu v rukou, utrpěl i zranění hlavy, hrudníku a břicha.

V rezidenci posléze policisté našli dvanáct nepřihlášených zbraní. Palestinci od začátku tvrdí, že nejsou nelegálně držené a nikdy se z nich nestřílelo. Za jejich držení se ale omluvili. [celá zpráva]

Džamál byl pohřben minulý týden u Ramalláhu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám