Hlavní obsah

Patnáct lidí si vyslechlo obvinění kvůli krácení daní

Olomouc
Aktualizováno

Policisté v souvislosti s úterním zásahem kvůli odhalenému nezdaněnému lihu obvinili už 15 lidí. Informaci ve středu potvrdil státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Policisté z celostátních útvarů zasahovali na několika místech Moravy kvůli krácení daní.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté byli také v domě Radka Březiny v Kostelci

Článek

Akce s názvem Cela souvisí s odhalením zhruba miliónu litrů nezdaněného lihu, který policisté zajistili vloni. Obvinění jsou nyní vyslýchaní, což podle Šeredy potrvá až do nočních hodin. Poté se bude rozhodovat o případných vazbách. O konkrétních jménech mluvit nechtěl. Zatím také není jasné, zda mohou přibýt další obvinění.

Podle neoficiálních informací zasahovali policisté například v domě zlínského podnikatele Radka Březiny a navštívili i advokátní kancelář jeho obhájce Jiřího Nováka v Přerově. Právě Novák bude zastupovat Březinu příští týden u olomouckého krajského soudu, kde se má společně s dalšími obžalovanými zodpovídat z více než půlmiliardového daňového úniku při prodeji lihu.

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zátah kvůli nezdaněnému lihuVideo: Aleš Fuksa, Právo

Obrovské množství nezdaněného lihu odkrývali policisté během loňského a předloňského roku na řadě míst republiky v souvislosti s metylalkoholovou aférou. Zásah by mohl souviset se zajištěním zhruba miliónu litrů nezdaněného alkoholu, který se našel vloni v květnu v nádržích zabetonovaných pod zemí v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Daňový únik se spočítal na částku ve výši zhruba 300 miliónů korun.

Lihové zásoby kriminalisté našli například v areálu bývalé ostravské Likérky Daněk, všechny objekty ale byly využívány firmou Morávia-Chem. Společnost Morávia-Chem z Hrobic ale tehdy odmítla, že by jí líh patřil. O podzemních skladech nevěděla. Další nezdaněný líh odkrývali policisté v souvislosti s aférou také předloni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám