Hlavní obsah

Policie stíhá bývalou starostku ze Sokolovska za podvod a úplatky

Právo, ČTK, koc
Sokolov

Bývalou starostku Krásna na Sokolovsku stíhá hospodářská kriminální policie. Ženu policisté obvinili ze zneužití pravomoci úřední osoby, z porušení povinnosti při správě cizího majetku, z podvodu a z přijetí úplatku. Policie v případu obvinila celkem tři lidi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obviněná žena je podezřelá, že jako starostka v letech 2007 až 2010 upřednostňovala na různé rekonstrukce pro město jednu firmu. Uzavřené smlouvy pro město měly být nadhodnocené a předražené. Úplatkem pro starostku pak měla být rekonstrukce topného systému v rodinném domě, kde bydlí s partnerem, který si od kriminalistů vyslechl obvinění z podílnictví," informovala Právo policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Obviněnou je bývalá starostka Krásna Lenka Sidorjaková, která to potvrdila agentuře ČTK. Obvinění ale odmítla. Je podle ní nesmyslné, účelové a je vedeno snahou diskreditovat ji před letošními komunálními volbami.

Exstarostka měla dále svým jménem uzavírat, nebo také zfalšovat podpis svého zástupce u nevýhodných smluv a předražených dohod o provedení práce na rozvoj kulturní spolupráce města s německým partnerem.

„Tato spolupráce se však zřejmě nikdy neuskutečnila. Vyplacené prostředky na tyto akce jsou vyčísleny na téměř 120 000 korun, které měly skončit na soukromých účtech," řekla mluvčí. Celkem měla bývalá starostka město poškodit o 360 tisíc korun.

V případě prokázání viny hrozí bývalé starostce za přijetí úplatku až desetiletý trest odnětí svobody. Za podplácení může soud obviněného jednatele firmy poslat až na šest let do vězení a za podílnictví hrozí partnerovi bývalé starostky až čtyři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám