Hlavní obsah

Dva obchodníci s energiemi na Zlínsku umlátili důchodce, dostali výjimečné tresty

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Dva výjimečné tresty udělil v úterý Krajský soud ve Zlíně údajným vrahům sedmasedmdesátiletého důchodce ze Slopného na Zlínsku. Pětadvacetiletý Slovák Maroš Straňák má strávit za brutální loupežnou vraždu dvacet pět let ve vězení, jeho dvaadvacetiletý komplic David Šimon o čtyři roky méně. Oba se proti rozsudku odvolali.

Zlínský soud vynesl výjimečné trestyVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Krajský soud se případem z 22. září 2011 zabýval již podruhé, poté co v předchozím rozsudku zprostil oba muže obžaloby kvůli nedostatku důkazů. V posledních měsících ale nastal zásadní zvrat, když na policii vypovídal bývalý Straňákův spoluvězeň Milan Rakaš. Tomu se měl Slovák proříct nejen s tím, že seniora s komplicem ubili, ale i s tím, že lituje toho, že zahodil svou kuklu nedaleko místa činu.

Poškozený už nevstane z mrtvých. Jejich způsob spáchání vraždy je pro normálního člověka nepochopitelný.
soudce

Dvojice obchodníků s energiemi si podle nového svědka staršího muže předem vytipovala kvůli loupeži hotovosti a dalších cenností.

„Říkal (Maroš Straňák), že vlítli na nějakého „dědka“ a že se jim to nepovedlo. Prý vylezl z domu, odhodil kuklu a právě té lituje, že ji tam nechal. Tvrdil mi, že dostal tip od svého komplice. Mám za to, že to udělal, ale tvrdím jen to, co říkal on. Radil jsem mu, ať se přizná, ale měl strach, že dostane doživotí. Tvrdil, že mělo jít o klasickou loupež, ale nějak se to zvrtlo. Byl na dně, jako člověk bez duše. Měl strašné výčitky,“ uvedl již minulý týden u soudu svědek Milan Rakaš, který byl ve vazbě kvůli téměř čtyřicetimiliónovému podvodu s nemovitostmi.

Svědek svou výpovědí riskuje 

Podle obou obžalovaných je však tento svědek nedůvěryhodný a výpověď je smyšlená. S tím se však senát krajského soudu neztotožnil. „Jde o velmi brutální trestný čin, který nemá nic společného s lidskou společností. Rakaš ze své výpovědi nebude mít ve vězení žádnou výhodu, právě naopak. Riskuje, protože ne všichni vězni rozlišují vážnost spáchaných trestných činů,“ sdělil předseda senátu Radomír Koudela.

„Škodlivost jejich trestného činu je nesmírná a s fatálním následkem. Poškozený už nevstane z mrtvých. Jejich způsob spáchání vraždy je pro normálního člověka nepochopitelný. Trýznivost poškozeného musela být značná. Nic jiného než výjimečný trest není možné udělit,“ dodal soudce.

Život už mému muži nikdo nedá a já ho mám zničený. Nevím, co bude dál.
manželka zemřelého

K tragické loupeži došlo podle státního zástupce Lea Foltýna v září 2011. Útočníci podle obžaloby napadli starého muže v jeho domě. Nejdřív ho škrtili a poté bili do hlavy, zřejmě plynovou pistolí, kterou vlastnil Straňák. Důchodce udeřili asi třicetkrát.

Podle soudních znalců útok nemohl přežít. Utrpěl závažná zranění, například zlomeniny lebeční kosti, otok mozku či krvácení do mozku. Pachatelé poté z domu odnesli tři tisíce korun a menší množství zlatých šperků za 14 tisíc, které důchodce vlastnil s manželkou. Oba obžalovaní od prvopočátku vinu popírají.

„Život už mému muži nikdo nedá a já ho mám zničený. Nevím, co bude dál,“ řekla již dříve manželka zemřelého muže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám