Hlavní obsah

Žena přistihla zedníka při krádeži, ten jí zlomil čelist a poranil mozek

– Jihlava • Aktualizováno

Policie obvinila pětatřicetiletého muže ze Šumperska z pokusu o vraždu devětačtyřicetileté ženy v Unčíně na Žďársku. Šestnáctkrát trestanému recidivistovi hrozí až výjimečný trest. Ve středu by měl soud rozhodnout o jeho vzetí do vazby. Je to první letošní případ vraždy nebo pokusu o ni, který řeší policisté na Vysočině.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ oznámila policii starostka Unčína v pátek 10. ledna. Napadená žena je majitelkou rozsáhlého stavení, které opravuje. "Byla nalezena v bezvědomí s rozsáhlými a vážnými poraněními zejména na hlavě. Okamžitě byla převezena do nemocnice se zlomeninou čelisti a vážným poraněním mozku. Soudní znalec uvedl, že zranění jí způsobila druhá osoba," řekl kriminalista Pavel Kubiš.

Vyšetřováním okolností kriminalisté zjistili, že s rekonstrukcí domu pomáhal ženě najatý zedník. Po zjištění jeho totožnosti byl muž v pondělí 13. ledna zadržen v Ostravě. Při prvním výslechu se podezřelý muž k napadení ženy přiznal.

"Rozhodl se dům vykrást a byl při tom přistižen majitelkou. Napadl ji a bil převážně do hlavy," uvedl Kubiš. Muž měl při zadržení u sebe větší část věcí, které z domu odcizil.

Muž strávil ve vězení 11 let

Policie ho stíhá pro trestné činy pokusu o vraždu a krádeže a porušování domovní svobody. "Jako obviněný se přiznal ke krádeži, ale odmítl se doznat k napadení ženy," poznamenal Kubiš.

Obviněný muž byl v minulosti šestnáctkrát soudně trestán převážně pro majetkové delikty, ve vězení strávil 11 let. Pokud mu bude pokus o vraždu prokázán, hrozí mu trest odnětí svobody na 15 až 20 let, případně i výjimečný trest.

Kriminalisté loni na Vysočině vyšetřovali 11 případů vraždy nebo pokusu o vraždu. Všechny byly objasněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám