Hlavní obsah

Protikorupční policie zasahuje v České exportní bance

• Aktualizováno
Právo, rav, svj

Kriminalisté z protikorupční policie od středečního rána zasahují v České exportní bance a Exportní garanční a pojišťovací společnosti, tedy ve státem řízených institucích, které mají za úkol pomáhat soukromým společnostem s vývozem jejich zboží do zahraničí.

Protikorupční policie zasahuje v České exportní banceVideo: Novinky

 
Článek

„Provádíme tam úkony trestního řízení ohledně jednoho případu, kterým se zabýváme pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze,“ řekl Právu bez dalších podrobností mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Zatím odmítl sdělit, o jakou kauzu jde a zda detektivové někoho zatkli, nebo jen sbírají důkazní materiály.

Mluvčí EGAP Hana Hikelová sdělila, že si policie vyžádala materiály k více než deseti obchodním případům. Podle jejích informací od vedení EGAP se zásah týká také některých dříve medializovaných kauz, s největší pravděpodobností rovněž financování výstavby skláren v Rusku.

Kromě případu ruských skláren má jít podle zdroje Práva také o výstavbu apartmánů v Tunisu, nespecifikovanou transakci v Číně a v samotném Rusku ještě i o obchodní centrum či vápenku.

Policie na místě stahuje hlavně data ze serverů a zaměstnanci spolupracují.

Šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová Právu ve středu potvrdila, že policisté provádějí realizaci přímo v pražském sídle banky, kde je umístěna i pojišťovací společnost.

„Případ je zatím ve stadiu prověřování, žádné obvinění nepadlo, ale více k tomu nyní říct nemůžeme, spíše až v následujících dnech,“ uvedla Bradáčová.

ČEB: Zřejmě to souvisí s případy z minulosti

"Zatím nemáme dost informací. Můžeme se jen domnívat, že to může souviset s případy z minulosti, na které také upozornil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ)," řekla Novinkám k zásahu policie mluvčí ČEB Věra Dušková.

NKÚ po kontrole na začátku roku 2012 oznámil, že Česká exportní banka neoprávněně uvolnila úvěry za 8,2 miliardy korun. Zjistil to při prověrce devíti úvěrů na podporu českého vývozu za 13,2 miliardy korun. Přes osm miliard korun podle kontrolorů vůbec nemělo opustit účty ČEB, z toho u úvěrů za 4,2 miliardy ČEB porušila zákon o bankách. V sedmi z devíti kontrolovaných případů  měli dlužníci problémy se splácením. Pokud by peníze nesplatili, ztrátu banky by museli zaplatit daňoví poplatníci.

Ministr financí v demisi Jan Fischer svolal jednání se zástupci dozorčích rad EGAP a ČEB, řekl mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

informovali ho, že jsou připraveni s policií spolupracovat. "I přes dnešní zásah policie jsem byl ujištěn, že nic nebrání tomu, aby banka a EGAP ve svém fungování pokračovaly," dodal Fischer.

Foto: Filip Sušanka, ČTK

Policie v sídle České exportní banky (ČEB)

ČEB používá stát k podpoře exportu

Česká exportní banka je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu českých vývozců. Je nepřímo vlastněná státem. Vznikla v roce 1995.

ČEB financuje velké vývozní transakce českých exportérů i vývozní kontrakty na menší celky či dílčí dodávky. Vedle financování exportu zboží a služeb ČEB v poslední době začala nabízet financování inženýrských, především liniových staveb v zahraničí. Realizuje rovněž řadu modelů strukturovaného a projektového financování.

Českým investorům poskytuje výhodné financování jejich záměrů vybudovat nové výrobní kapacity v zahraničí nebo kapitálově vstoupit do zahraničních firem. ČEB v posledních letech rovněž rozšířila služby financování malých a středních podniků, jejichž činnost je svázána s exportem.

Foto: Filip Sušanka, ČTK

Policisté do sídla České exportní banky (ČEB) v centru Prahy nepouštějí zaměstnance ani návštěvníky.

EGAP je státní úvěrovou pojišťovnou se zaměřením na tržně nepojistitelná politická a komerční rizika spojená s financováním vývozu zboží, služeb a investic z České republiky. Pojišťuje zejména bankovní úvěry se splatností delší než dva roky na financování vývozu velkých energetických, strojních a technologických zařízení, investičních celků, dopravních staveb a investic, a to především do zemí, kde politické, ekonomické a právní prostředí přináší větší míru nejistoty a vyšší riziko nezaplacení na straně kupujících.

Například loni v listopadu EGAP oznámila, že na pojistném plnění při likvidaci osmi pojistných událostí vyplatí 2,74 miliardy korun. Všechny případy jsou z let 2005 až 2009 a týkají se pojištění vývozu sklářské technologie do Ruska a na Ukrajinu.

Jen za prvních pět měsíců loňského roku EGAP pojistila exportní projekty za 37,6 miliardy korun, například výstavbu pivovaru v Etiopii nebo nemocnice v Gabunu. Za celý předchozí rok 2012 pak státní úvěrová pojišťovna pojistila zboží, služby a investice za 72,1 miliardy korun.

Nečasova vláda navýšila kapacitu EGAP

Bývalá vláda Petra Nečase se loni rozhodla navýšit pojistnou kapacitu pojišťovny EGAP o 10 miliard na 280 miliard korun. Důvodem byl zejména chystaný kontrakt v Iráku na výstavbu paroplynové elektrárny Churmala. Pro desítky českých firem to podle ministerstva financí mělo znamenat velkou zakázku celkem za téměř 500 miliónů dolarů. Získat ji měly právě s podporou EGAP i České exportní banky.

Média loni informovala o problémech ČEB a EGAP v Rusku. ČEB musela podle serveru Insider na podzim stáhnout z Ruska šéfa své moskevské kanceláře Jaroslava Poříze, protože na něj podala trestní oznámení pro podezření z podvodu ruská banka Mežtopenergo. EGAP pak údajně poskytla několik nesplácených úvěrů na vybavení skláren, které v Rusku buduje místní podnikatelská rodina Sadovských.

Reklama

Výběr článků

Načítám