Hlavní obsah

Jako menší válečný konflikt, srovnal následky metanolové kauzy žalobce

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Celkem 31 lidí posadí na lavici obžalovaných zlínský státní zástupce Roman Kafka v tzv. metanolové kauze. Nejpřísnější trest hrozí sedmi lidem, které Kafka zažaloval pro obecné ohrožení. Za to jim hrozí až 20 let vězení nebo dokonce výjimečný doživotní trest. Krajský státní zástupce Jan Sladký kauzu přirovnal svými důsledky k menšímu válečnému konfliktu.

Státní zástupce k metanolové kauze Video: Česká televize ČT24

 
Článek

„Následky bych bez jakékoli nadsázky přirovnal k následkům lokálního válečného konfliktu, v obžalobě je zaznamenáno 38 úmyslně usmrcených osob, z toho 13 žen. Nejmladší zemřelé osobě bylo teprve 21 let, přičemž 50 dalších lidí bylo intoxikováno tak vážně, že soudní znalci jejich poškození zdraví označili jako těžkou újmu na zdraví,“ zrekapituloval neradostnou statistiku státní zástupce Sladký.

Žalobci 10. ledna ukončili vyšetřování a podali obžalobu ke Krajskému soudu v Brně na pobočce ve Zlíně. Přípravné řízení probíhalo od září 2012 a podílel se na něm tým tří státních zástupců. Vyšetřování trvalo 16 měsíců. Z 31 obžalovaných jsou dvě ženy, čtyři osoby jsou stíhány vazebně.

„Žalované osoby stály na počátku celé věci, byli to prvotní míchači. Namíchali smrtící směs v poměru 1:1, celkem 10 tisíc litrů, a šířili ji prostřednictvím odběratelů po celé republice, proto jsou žalovaní lidé také z celé republiky. Směs se šířila naprosto nekontrolovatelně a mohla usmrtit až 158 tisíc lidí. Bylo to jako hydra,“ kroutil hlavou žalobce Kafka.

Konzumenty zabít nechtěli 

Všichni jsou obžalovaní z úmyslného trestného činu. Podle Kafky se hájí tím, že nechtěli zabíjet své konzumenty, a „kazit si tak byznys”.

„Podařilo se v součinnosti s policií, celníky a hasiči zabránit dalším velkým následkům,” doplnil Kafka.

Podle něj má kauza prvopočátky v obchodu s nezdaněným lihem. „Pramení to z této trestné činnosti, to nebylo jako blesk z čistého nebe,“ zakončil Kafka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám