Hlavní obsah

Šéf drogového gangu pomohl objasnit vraždu taxikáře i krádež policejního auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Údajný šéf šestičlenné skupiny obchodující s drogami Petr Ryžák spolupracoval s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a napomohl i k vyřešení vraždy. Před soudem v Liberci to v pondělí potvrdil vrchní komisař z teplické expozitury, který s ním byl od roku 2007 v kontaktu. Už dříve před soudem zaznělo, že Ryžák byl také informátorem Národní protidrogové centrály (NPC).

Článek

Ryžákova skupina podle obžaloby vyrobila z tablet dovezených z Polska za dva roky přes 30 kilogramů pervitinu. Jeho prodejem mohla získat kolem 30 miliónů Kč. Obžalovaným ve věku od 27 do 43 let hrozí tresty od deseti do 18 let vězení.

Zatímco plukovník NPC Miroslav Vogel při minulém líčení uvedl, že jim informace od Ryžáka pomáhaly jen okrajově, pro ÚOOZ měly větší cenu. "Pomohl k objasnění několika závažných trestných činů," řekl vrchní komisař.

Informace od třiačtyřicetiletého Ryžáka napomohly k vyřešení předloňské vraždy taxikáře, kterého na pomezí Liberce a Jablonce ubodali dva muži 28 ranami a ukradli mu 4000 korun. Podle komisaře jim také Ryžák pomohl objasnit jeden pokus o vraždu a krádež policejního auta.

Neměl status informátora 

Ryžáka prý využíval proto, že v podsvětí byl známou osobností a znal hodně lidí. "Důvěřovali mu a byli schopni se mu svěřit," uvedl komisař. Zdůraznil, že Ryžák neměl status informátora, a ani mu nesliboval, že bude krýt jeho trestnou činnost. Komisař o Ryžákovi slyšel, že se pohybuje v drogovém prostředí, nezajímal se však o to. "Drogy jsem nedělal," konstatoval.

O drogách se s ním odmítal byť jen bavit a odkazoval ho na protidrogovou centrálu, neboť věděl, že s ní Ryžák spolupracuje. NPC ale podle svého plukovníka neměla poznatky o tom, že Ryžák s drogami obchoduje. Podle kriminalistů, kteří skupinu předloni zadrželi, jde však o největší podobný případ v Libereckém kraji a patří i k největším v Česku.

V pondělí u soudu v Liberci také vypovídal znalec Zdeněk Bašný, který posuzoval duševní stav obžalovaných. Podle něj jsou za své činy odpovědní a u nikoho nezjistil ani nějakou závažnou duševní poruchu. Členové skupiny sami užívali drogy. Podle Bašného ale až na jednoho jsou schopni je nebrat, aniž se musejí léčit.

Líčení bude pokračovat před krajským soudem 19. února čtením listinných důkazů a výslechem svědků, kteří se dnes nedostavili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám