Hlavní obsah

Státní zástupce podal obžalobu v hlavní větvi metanolové kauzy, spis má 31 tisíc stran

Zlín
Aktualizováno

Zlínský státní zástupce Roman Kafka v pátek podal obžalobu v hlavní větvi metanolové kauzy. Případ bude řešit Krajský soud v Brně. Státní zastupitelství potvrdilo podání obžaloby na svém webu. Kafka s podrobnostmi odkázal na úterní tiskovou konferenci. V takzvané hlavní větvi obchodů s otráveným alkoholem je stíháno 31 lidí, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení. Celý metanolový skandál si vyžádal pět desítek obětí.

Foto: Celní správa

Sklad, kde se nácházel alkohol s metanolem.

Článek

Tři hlavní aktéři kauzy, údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska, jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska jsou ve vazbě. Kromě nich jsou pro obecné ohrožení na svobodě stíháni další čtyři lidé. Všem hrozí v případě uznání viny 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí.

Ostatní jsou obviněni z ohrožování zdraví závadnými potravinami, zejména také v úmyslné formě. Mezi nimi je například i Robert Sedlařík, jednatel společnosti Verdana z Bystřice pod Hostýnem, která je výhradním distributorem Likérky Drak pro ČR. Soud mu již v jiné kauze nepravomocně uložil pět let za daňové úniky při obchodování s lihem.

Policisté registrují celkem 117 poškozených z předloňského roku. Z toho 38 po požití metanolu zemřelo, zbývajících 79 bylo intoxikováno a přežili, byť někteří s trvalým poškozením zdraví. Zdravotní pojišťovny vyčíslily škodu na více než 13,5 miliónu, poškození přes 45,5 miliónu a pozůstalí po zemřelých kolem 35 miliónů korun. Spis má i s přílohami asi 31 000 listů.

Posudky za 678 tisíc

Policie zadala osm znaleckých posudků včetně obřího zdravotnického s 2546 stranami za 678 000 korun a přes 700 odborných vyjádření. Policisté mají informace o 13 000 litrech vražedné směsi. Zbylých 2000 litrů buď pachatelé vylili, nebo jsou ještě v oběhu. Policie proto nadále upozorňuje, aby lidé pili pouze alkohol z ověřených zdrojů.

Podle Kafky mohla původní namíchaná směs zabít až 158 000 lidí. Další obviněné vyšetřují policisté pod dozorem jiných státních zastupitelství v celém Česku. Celkem bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Některé případy se již dostaly k soudům.

Metanolová aféra začala předloni 3. září. Loňská úmrtí po požití metanolu se již vyšetřují mimo hlavní část kauzy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám