Hlavní obsah

Ředitelka brala dotace na neexistující žáky. Hrozí jí až osm let

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

O zhruba 1,5 miliónu korun podvedla bývalá ředitelka Základní umělecké školy v Horním Slavkově na Sokolovsku na dotacích státní pokladnu. Ředitelka podle policie uměle navyšovala počty žáků v jednotlivých uměleckých oborech a dostávala na ně dotace. Peníze posloužily na chod školy, kterou řídila. Teď jí hrozí až osm let vězení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Šestapadesátiletá žena si vyslechla obvinění od kriminalistů z hospodářské kriminálky v Sokolově z dotačního podvodu,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Böhmová.

„Obviněná měla jako ředitelka jedné ze základních uměleckých škol na Sokolovsku předkládat statistické výkazy obsahující údaje využívané jako podklad pro zpracování rozpisu rozpočtu školy. V těchto výkazech měla vědomě uvádět nepravdivé, upravené či zkreslené údaje o počtu a věku žáků v jednotlivých vzdělávacích oborech, čímž měla dosáhnout vyplacení vyšších příspěvků ze státního rozpočtu České republiky ve prospěch základní umělecké školy,“ popsala policejní mluvčí s tím, že ředitelka takto podváděla v letech 2009 až 2012.

„Celkem tak základní umělecké škole měly být neoprávněně vyplaceny finanční prostředky ze státního rozpočtu ve výši přesahující 1,5 miliónu korun. Obviněnou v případě prokázání viny může soud poslat do vězení až na 8 let,“ uzavřela Böhmová.

Reklama

Výběr článků

Načítám