Hlavní obsah

Sobotka je slabej, Hašek intrikuje, hodnotil Rath stranické kolegy do telefonu

Právo, har
Praha

Přehráváním telefonických odposlechů pokračoval ve čtvrtek před středočeským krajským soudem proces v kauze bývalého poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha a spol., kteří čelí obžalobě z korupce a manipulování veřejných zakázek. V jednom z telefonátů s Kateřinou Pancovou z konce listopadu 2011 se Rath rozhovořil i o tehdejší situaci v politice a v sociální demokracii.

Foto: Petr Horník, Právo

Davida Rath u středočeského krajského soudu

Článek

Nelichotivě se vyjádřil na adresu policie nebo tehdejšího ministra vnitra Jana Kubiceho a jeho náměstka Jaroslava Hrušky. Zmínil i předsednické ambice Michala Haška (ČSSD).

Jeho slova se týkala i bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) nebo exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). V souvislosti s  Haškem zmínil i někdejšího ministra obrany Jaroslava Tvrdíka (ČSSD).

„Ten Nečas je slabej, nic neřídí v podstatě, ale o to víc intrikuje,“ vysvětlil svůj názor na tehdejšího premiéra. „Je tam kníže, kterýho maj jako maskota. Důležitý věci, prostě finanční toky a transakce, řídí Kalousek, ten je z nich nejchytřejší,“ říkal Rath Pancové o členech vlády.

Hašek intrikuje, tvrdil Rath

A zabrousil i do vlastních řad. „Ten Slávek Sobotka je taky takovej jako mírnej až slabej, že jo, ale ten naštěstí neintrikuje, protože je docela slušnej člověk, že jo. Ale zase intrikuje Hašek s Tvrdíkem,“ vyprávěl exhejtman.

V souvislosti s ambicemi Haška zmínil i tehdejší spekulace, že by Sobotka mohl být obviněn kvůli Mostecké uhelné. „Ten Hašek taky, že jo, intrikuje, protože ten už zase vypráví, že až Sobotku obviněj, tak on jako bude předsedou, že jo,“ povídal do telefonu Rath.

Vyslovil i obavy, že by se sociální demokraté mohli stát obětí účelových trestních stíhání. „My sme to zažili, co ta policie, co to je za dobytky,“ uvedl. „Stačí jeden ochotnej státní zásupce, jeden hajzl policajt, a zničí prostě toho člověka, jako jo. To klidně může bejt jejich plán, jako jo, úplně jako rozvařit. Protože ta ódéeska je už rozvařená,“ svěřoval se Pancové.

„Protože ten Kubice, to víš, co to je zač, ty jeho lidi, ten Hruška, to jsou normální korupčníci, který dělaj v různejch velkejch pochybnejch kauzách, který pomalu sahaj k tomu Mrázkovi. Tohle teďka vede ministerstvo vnitra,“ postěžoval si Rath.

Zmínil i to, co se dozvěděl od někdejší nejvyšší státní zástupkyně a pozdější ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Tedy že v kauze bývalého ministra životního prostředí Nečasovy vlády Pavla Drobila (ODS) mělo dojít k vydírání dozorové státní zástupkyně a že existovalo i zadání na kriminalizaci sociálních demokratů. To zmínil před soudem již v minulosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám