Hlavní obsah

Za pokus zavraždit kadeřnici polenem dostal mladík 16 let

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové
Aktualizováno

Zhruba deset tisíc korun si loni v únoru odnesl z jednoho kadeřnictví v Hořicích na Jičínsku násilník s polenem v ruce. Po jeho návštěvě zůstala na místě ležet majitelka provozovny, zneškodněná šesti brutálními ranami do hlavy. Žena nezemřela jen díky tomu, že ji zhruba po hodině a půl od útoku náhodou našel syn. Za pokus o vraždu poslal krajský soud ve čtvrtek na 16 let do vězení jednadvacetiletého Lukáše Nečesaného.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Odsouzený Lukáš Nečesaný.

Článek

Soud mu rovněž uložil uhradit poškozené zhruba 80 tisíc a zdravotní pojišťovně 235 tisíc korun. Rozsudek však není pravomocný, neboť obžalovaný se proti němu na místě odvolal.

K tragické události došlo loni 21. února krátce před 17. hodinou. Nečesaný nepopřel, že v kadeřnictví v tuto dobu byl, neboť se tu chtěl nechat ostříhat.

„Ona mne však odmítla s tím, že už zavírá. Proto jsem se otočil a šel domů. V kadeřnictví jsem byl pouze ve vstupní chodbičce, a to celkem asi 20 sekund,“ uvedl mimo jiné obžalovaný a k celému průběhu vyšetřování ve své závěrečné řeči podotkl: „Policie, místo aby pachatele hledala, vytvářela důkazy proti mně.“

Došlo k pochybení při sběru pachových stop, proto jejich následné vyhodnocení není možné brát jako způsobilé pro uznání viny.
obhájce odsouzeného

Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové byla u soudu usvědčujícím důkazem zejména výpověď samotné poškozené. Uvedla, kdo ji napadl a jakým způsobem

„Dalším důležitým důkazem byly výpovědi svědků, kteří sledovali pohyb kolem kadeřnictví, a podle mého názoru ne ojedinělým, ale velmi důležitým důkazem byly pachové stopy zajištěné na místech, o nichž obžalovaný tvrdí, že na nich nebyl,“ uvedla Faltusová.

Trestní oznámení na státní zástupkyni

Zatímco trestní senát v čele se soudcem Jiřím Vackem se s tímto názorem ztotožnil, obhajoba jej zcela odmítá. „S rozhodnutím zdejšího soudu nesouhlasíme,“ uvedl jeden z obhájců Vlastimil Rampula.

Obhájci během závěrečných řečí zpochybnili většinu důkazů. „Došlo například k pochybení při sběru pachových stop, proto jejich následné vyhodnocení není možné brát jako způsobilé pro uznání viny,“ upozornil Rampula. Na oblečení útočníka by také podle něho musely být stopy krve napadené ženy. Žádné takové se však nenašly.

Obžalovaného přišli do soudní síně podpořit i rodinní příslušníci, kteří po vynesení rozsudku neskrývali nesouhlas. „Že se nestydíte poslat nevinného do vězení. Jaké máte svědomí?” ptali se soudce, policistů i státní zástupkyně.

„Podáme stížnost na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Trestní oznámení budeme podávat na vyšetřující policisty a dozorující státní zástupkyni. Kdo byl dnes u soudu a viděl nahrávku z rekognice, viděl, že to bylo více než směšné, více než účelové,“ řekl novinářům otec obžalovaného Luděk Nečesaný.

Upozornil, že postižená během fotorekognice jeho syna nepoznala a neidentifikovala ho jako pachatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám